Wat is het?

Ouders kunnen om verschillende redenen de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) als pittig ervaren. Een helpende hand van familie, vrienden of bekenden is niet altijd mogelijk. Daarom zoekt de gemeente Zwartewaterland steunouders.

Een steunouder is iemand met ruimte in hart en huis voor het kind van een ander. Als een soort oom en tante of opa en oma vangt een steunouder het kind (van 0 tot 13 jaar) tijdelijk op. Dit kan één of meer dagdelen in de week in het eigen gezin. Het is een laagdrempelige en gelijkwaardige manier om een kind wat extra liefde en aandacht te geven. De vraagouders worden zo in de thuissituatie ontlast en kunnen zo hun eigen draagkracht vergroten.

Overweegt u om steunouder te worden? Mail naar steunouder@zwartewaterland.nl.

Wat is een vraagouder?

Vraagouders zijn ouders die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Zo kunnen zij alle ballen in de lucht houden. Of ouders die met wat tijd voor zichzelf de zorg voor het gezin beter aankunnen. Ouders die tijdelijk te maken hebben met een onbalans tussen draaglast en draagkracht. De redenen hiervoor lopen uiteen:

  • De zorg en aandacht voor uw kind vraagt veel van uw energie:
  • U hebt geen helpende hand van familie, vrienden of bekenden in uw directe omgeving.
  • U ervaart de verzorging en opvoeding van uw kind tijdelijk als pittig.

Ervaringen laten zien dat deze extra hulp heel goed werkt. Er ontstaan zelfs vriendschappen die het netwerk van vraagouders groter maken. Ook als de tijdelijke hulp niet langer nodig is. En dat is altijd goed. Lees ook tien verhalen met ervaringen van steunouders in Nederland. U kunt deze verhalen downloaden onderaan de pagina.

Hoe werkt het?

Als steunouder bent u een vrijwilliger. U volgt een tweedaagse training waarin u handvatten krijgt voor het steunouderschap. U vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. De gemeente vergoedt deze verklaring. U maakt vooraf uitgebreid kennis met het vraaggezin. De steunoudercoördinator van de gemeente Zwartewaterland begeleidt u bij de start en in de loop van het traject. Hoe lang en hoe vaak u als steunouder wordt ingezet hangt af van de behoefte van de vraagouders en van uw eigen mogelijkheden.

Enthousiast om steunouder te worden of kunt u wel wat hulp gebruiken? Mail onze steunoudercoördinator: steunouder@zwartewaterland.nl.

Vertrouwenspersoon

Bent u steunouder of vraagouder en heeft u vragen of twijfels over bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag? Dan kunt u terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de gemeente Zwartewaterland. Zij is te bereiken via l.leenes@gimd.nl of 06 101 831 10.