Inwoners van Hasselt bedachten ideeën om hun binnenstad een impuls te geven. U kunt nu de beste initiatieven kiezen. Stemmen is niet meer mogelijk. 

Tot 7 april konden bewoners ideeën voor de binnenstad van Hasselt indienen. Hierop kwamen 21 reacties van zogenaamde Stadsbewegers binnen. Een jury nomineerde vorige week 13 initiatieven. Als inwoner van Hasselt kunt u tot 10 mei 15 uur stemmen op de initiatieven die wat u betreft beloond moeten worden met Stadscheques. Zo wil de gemeente samen met bewoners en ondernemers een Stadsbeweging op gang brengen.

De 13 genomineerde initiatieven vindt u onderaan deze pagina. Wij willen u vragen de initiatieven eerst goed door te lezen en vervolgens uw top 5 samen te stellen. Elk initiatief heeft een nummer. Noteer de nummers van de initiatieven waarop u wilt stemmen. Daarna klikt u op de button ‘stemmen’ en kunt eenvoudig uw top 5 invullen en verzenden. Op 11 mei 2021 is de bekendmaking en uitreiking van de stadscheques.

Aantrekkelijke kernen

De gemeente Zwartewaterland wil haar kernen aantrekkelijk houden. In Hasselt gaat dat onder meer met Stadscheques. De Stadscheques komen voort uit het Leefbaarheidsplan van Hasselt, dat bewoners en de gemeente eerder samen maakten. Voor de beste initiatieven heeft de gemeente een financiële bijdrage beschikbaar, een Stadscheque. De bedragen hiervan kunnen variëren van € 100,- tot € 2.500,-. Hiermee wil de gemeente samen met bewoners en ondernemers een Stadsbeweging op gang brengen.

De genomineerden

Nummering is willekeurig

Idee 1. Groots Hasselt in miniatuur

Groots historisch bezit van Hasselt in 3D miniatuur reproduceren. Er is al een ontwerp van de St. Stephanus en een eerste opzet van de Veerpoort. Daar kunnen nu ontwerpen van het oude gemeentehuis, de kalkovens, molen de Zwaluw en natuurlijk de grachten bijkomen. Doel: het vergroten van de trots van Hasselt voor zowel eigen inwoners als toeristen, met milieuvriendelijk printmateriaal. In december krijgt een van de etalages in de binnenstad een sfeervolle wintereditie van Groots Hasselt in miniatuur. Een mooie reden voor een extra winters bezoek aan Hasselt!

Stadsbeweger: Stefan Steenbergen 

Idee 2. Banken Kop Hoogstraat 

Idee: banken om bomen maken, op de kop van de Hoogstraat in Hasselt. Op deze plek komt dan tevens informatie over wat Hasselt te bieden heeft. Zo moeten de vele fietsers Hasselt niet meer voorbijrijden, maar inrijden om al het moois in de stad te bewonderen. 

Stadsbeweger: Erika Meuleman

Idee 3. Wandel-app  

Door Hasselt wandelen met muziek die is opgenomen in de Grote Kerk. De muziek is te beluisteren in een eenvoudig te downloaden app. De opnamen variëren van up-tempo tot easy listening en worden afgewisseld met citaten van onder andere Thomas a Kempis over pelgrimage. De doelgroep: actieve wandelaars met oog voor het religieuze erfgoed, pelgrims die rust en bezinning zoeken en camperaars.

Stadsbewegers: ECHO, Nico Würsten en René Pastoor  

Idee 4. Maritiem welkom   

Een maritieme vlaggenmast plaatsen aan de Grintwal. Een mooie traditionele vlaggenmast met 6 tot 10 vlaggen, waaronder uiteraard de Hasselter vlag en de vlaggen van de maritieme bedrijven van Hasselt. Als groet, warm welkom en herkenning voor bezoekers. Vanaf het water, als uitnodiging om aan te leggen en terug te komen. 

Stadsbeweger: Henk Woelderink    

Idee 5. Middeleeuwse Vaandels stadscentrum 

Ondernemers en winkeliers willen graag met middeleeuwse vaandels het straatbeeld van de mooie stad Hasselt accentueren. Door vaandels boven de weg te hangen in de Hoogstraat, Ridderstraat en Nieuwstraat. En deze op later tijdstip eventueel uit te breiden naar de Kaai. Op deze vaandels komen afbeeldingen met een link naar de historie van Hanzestad Hasselt en het Bedevaartsoord. Een mooi aanzicht voor de toerist en onze trotse inwoners. 

Stadsbeweger: Namens ondernemers en winkeliers centrum, Alice Bosman

Idee 6. Ontvangst Justitie Bastion

Een warm welkom bij binnenkomst van fietsers en wandelaars via Justitie Bastion. Een ''welkom in Hasselt'' bord met picknicktafels, informatie, een cache voor geocaching in het kanon, een blikvanger voor afval en een wifi hotspot met verwijzing. Het ontvangst op Justitie Bastion zo maken, dat de passanten aangetrokken worden tot een stop en nadien onze mooie stad bezoeken.

Stadsbeweger: Namens bewoners Justitie Bastion, Adri Romijn

Idee 7. Boomhut in park  

Een hippe houten speelhut voor de kinderen, met daarbij een zeer lange houten picknicktafel. Hier kunnen (oudere) mensen elkaar op veilige afstand ontmoeten en samen genieten van het mooie park. Daarbij moet een bewegwijzeringsbord komen voor gezinnen die als toerist naar Hasselt komen. De initiatiefnemers willen ook graag meedenken over de nieuwe plannen voor het park.

Stadsbeweger: Groep 7, De Toermalijn, Jessica en Juf Erna

Idee 8. Monument Van Nahuysbrug 

Niet lang geleden zijn er delen van de oude van Nahuysbrug en de tramlijn van Hasselt gevonden. De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland wil nu een monument maken op de oorspronkelijke plek, aan de waterzijde bij Talamini. Achter het monument schuilt een stuk geschiedenis van Hasselt en de Tweede Wereldoorlog. Interessant voor bewoners en toeristen.

Stadsbeweger: Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland, John Assink

Idee 9. Kindermarktkraam 

Lieke Westerhof is 12 jaar. Ze wil graag een opklapbare kindermarktkraam op de wekelijkse markt. Daar komt een speciale hoes omheen, zodat je kunt zien dat dat de kindermarktkraam is. Lieke heeft de kindermarktkraam en hoes zelf bedacht. Nu moeten deze nog gemaakt worden. Dan kunnen kinderen uit Hasselt op inschrijving daar straks zelf hun spulletjes verkopen.

Stadsbeweger: Lieke Westerhof, 12 jaar

Idee 10. Kabouterstad 

Een plek in het park maken met een verzameling kabouters, een soort kabouterstad. De kabouterstad begint klein, maar kan met hulp van inwoners van Hasselt verder groeien. Dit bevordert de samenhang in de stad en de attractie is leuk om te bezoeken met kleine kinderen. Zowel voor bewoners als bezoekers. 

Stadsbeweger: Jan van Asseen

Idee 11. Promotiefilmpje Hasselt

Kent u de ‘Moderne Tiedn, tied veur t nije riedn’ nog? De clips zijn destijds opgenomen in Hasselt, met de Doeks uut Hasselt. 2021 is een mooi moment om een promotiefilmpje te maken, vol trots op Hasselt, met trotse ondernemer en een knipoog naar de vroegere slogan.  
Ondernemers en winkeliers laten aan inwoners en toeristen zien wat er zoal lokaal gebeurt.
We kunnen hiermee Hasselt meer zichtbaar maken, als stad met historie en een open vizier op de toekomst. Natuurlijk met kwinkslag naar “Moderne tied’n” maar nu met “Tied veur ’t nij geniet’n”.

Stadsbeweger: René Pastoor

Idee 12. Hasselt groen | Meestersteeg  

Een idee van groep 6 van CBS Het Anker is om de Meestersteeg om te toveren naar een prachtige kleurrijke steeg. Een steeg zoals je die kent uit verre landen. Met veel bloemen en ruimte voor insectenhotels om Hasselt groener te maken. Dat is leuk voor de inwoners en de bezoekers van de stad. Wordt dit idee werkelijkheid? Dan daagt groep 6 andere klassen uit om plannen te maken voor een andere plek in de binnenstad.

Stadsbeweger: CBS Het Anker, meester Erik en Lieke Vissers

Idee 13. Streetart Hanzestad Hasselt 

Een mooie eyecatcher in het centrum van Hasselt. Een 3D streetart-tekening die in ieder geval in 2021 blijft zitten. Een aantrekkelijke selfie-plek, die Hasselt zichtbaar maakt op sociale media. Met een plek waar de geschiedenis van onze vroegere Hanzestad en de bedevaart tot leven komt., in 3D. 

Stadsbeweger: namens ondernemers en winkeliers centrum, Jenneke Kroes