Een verstopping is vervelend. Daarom is het belangrijk om een verstopping te voorkomen en niet te lang te wachten om een storing te verhelpen. Een storing in de riolering wordt vaak langzaam steeds erger. Een slechter wordende afvoer of geluiden bij het doorspoelen zijn voortekenen van problemen.

Op deze pagina leest u hoe u een verstopping kunt melden, verhelpen of voorkomen. Op tijd handelen voorkomt schade, kosten en overlast. Bekijk voor hulp ook de veelgestelde vragen onderaan de pagina.

Verstopping verhelpen

Heeft u een probleem met de riolering van uw huis? Volg de onderstaande stappen.

Stap 1: neem contact op met de gemeente

Maak een melding bij de gemeente. Deze melding kunt u online doorgeven of telefonisch op 14 038. Wij geven u advies en hebben mogelijk tekeningen beschikbaar van uw woning of pand.

We kijken ook waar het probleem in de riolering zit. Zit het probleem in het gemeentelijk deel van de riolering? Dan verhelpen wij dit voor u. Hebben uw buren ook problemen met de riolering? Dan is de kans groot dat het probleem zit in het hoofdriool van de gemeente. 

Zit het probleem met de riolering alleen bij uw woning? Kijk dan wat u moet doen bij Stap 2.

Stap 2: controleer het ontstoppingsstuk van de riolering

Door het ontstoppingsstuk op te graven en te openen, ziet u waar de verstopping zit. U vindt het ontstoppingsstuk vlakbij uw erfgrens op een diepte van ongeveer 1 meter. Het is een hulpstuk in de leiding met een deksel. Is bij uw woning geen ontstoppingsstuk geplaatst? Dan moet u de leiding vrij graven bij de erfgrens en deze aanboren.

  • Staat het ontstoppingsstuk nagenoeg droog? Dan zit deze verstopping op uw eigen terrein. U moet de verstopping dan zelf (laten) verhelpen. De kosten hiervoor betaalt u zelf.
  • Staat het ontstoppingsstuk helemaal onder water? Dan zit de verstopping op openbaar terrein. Bel naar de gemeente. Wij controleren de situatie en verhelpen de verstopping. Wij betalen de kosten hiervoor.

Storing drukriolering

Met drukriolering (meestal in het buitengebied) voeren we huishoudelijk water af met kleine pompen. Is er een storing aan de pompinstallatie? Dan brandt een rode lamp op de kast. Meld dit bij de gemeente. Dat kan door een online melding of telefonisch op 14 030 (ook buiten kantooruren).

Lees meer over de drukriolering

Let op! U mag de storing niet zelf oplossen. Nadat u een melding bij ons heeft gemaakt, verhelpen wij de storing zo snel mogelijk.
Zit het mechanische rioolsysteem op uw eigen terrein? Zorg dan dat het systeem met de bijbehorende kasten en putten goed bereikbaar en zichtbaar zijn. Dat is nodig voor ons om het systeem te kunnen onderhouden en storingen te verhelpen.

Verstopping voorkomen

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat het riool niet verstopt raakt. Dit kan door het riool verstandig te gebruiken. De grootste veroorzakers van verstopping zijn vloeibaar frituurvet, gewoon vet, reinigingsdoekjes, maandverband, motorolie, kleding, condooms en bouwafval. Kijk wat wel en niet in het riool mag op www.nietinhetriool.nl.

Wat kan ik doen tegen een verstopte riolering na een regenbui?

Wordt bij uw woning het vuilwater en regenwater in hetzelfde rioolstelsel afgevoerd? Dan kan uw rioleringsaansluiting naar het hoofdriool bij veel regen overbelast raken. Water kan in dat geval bijvoorbeeld via de wc of een doucheputje uw huis in lopen. U moet in dat geval snel handelen om overlast en schade te beperken. 

Maak net boven de grond een gat in de regenwaterafvoeren. Via deze gaten kan het water van het dak de tuin inlopen. U kunt ook de regenpijp doorzagen.

Hoe kan ik wateroverlast voorkomen?

Wateroverlast bij buien en verstoppingen kunt u zelf voorkomen. Dit kan door het plaatsen van een zogenaamd 'ontlastputje'. Dit putje zet u onderaan de regenpijp aan de voorkant en achterkant van uw huis.

Het ontlastputje voorkomt schade als regenwater vanuit de dakgoot niet het riool in kan. Door een ontlastputje te plaatsen zorgt u dat het water dan buiten terecht komt en niet in de woning. Controleer wel eerst of in de regenpijp stankafsluiting zit.

Als alternatief kunt u, net boven de grond, een gaatje boren in de regenpijp.

Wat kan ik doen tegen rioolstank?

Ruikt u in uw huis de riolering? Controleer dan of de aansluiting (manchet) van uw toilet goed afsluit. Kijk ook in de afvoerputjes en sifons of het waterslot nog aanwezig is. 

Het kan ook gebeuren dat uw rioolaansluiting afknapt aan de gevel. Dit kan zorgen voor stank en kleine motvliegjes in uw huis.

Bent u lang afwezig? Doe dan wat slaolie in de sifons. Dit voorkomt het uitdrogen en daarmee stank. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat rioolstank uit uw huis is. Lucht tot die tijd uw huis veel.

Wat moet ik doen als ik borrelende geluiden hoor?

Tijdens hevige regenbuien kunt u borrelende geluiden horen bij de afvoeren van de wc, het aanrecht en wastafels. Dit komt door een niet goed werkende ontluchting van de binnenhuisriolering. Dat kan gebeuren bij een gemengd rioolstelsel. Hierin voeren we het huishoudelijk afvalwater samen met het hemelwater af naar de zuivering.

Als er veel regen valt, vult het riool zich snel met regenwater. Om ruimte te maken voor het water, moet de lucht uit het riool. Dit gaat via de huisaansluiting en de ontspanningsleiding (ontluchtingsbuis) van de woning. Kan de lucht niet weg via de ontspanningsleiding? Dan gaat dit via de sifons van de wastafel, de wc of een keukenafvoer. Dit zorgt voor borrelende geluiden, spetterend water of stankoverlast. Een voldoende gedimensioneerde ontspanningsleiding kan de overlast tegen gaan.