Ouders en kinderen in Zwartewaterland in beweging tijdens Week voor de Gezonde Jeugd

De gezonde keuze normaal, makkelijk en aantrekkelijk maken. Daar zet JOGG Zwartewaterland zich voor in. Om extra aandacht te vragen voor bewegen en gezond eten houden zij deze week de Week voor de Gezonde Jeugd. Speciaal voor dit initiatief kwam danser, acteur, presentator en JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp naar Hasselt en Zwartsluis om kinderen in beweging te krijgen.

Dansworkshop van Juvat Westendorp

Vanuit de JOGG -aanpak zetten organisaties uit Zwartewaterland, waaronder de buurtsportcoaches en jongerenwerkers, zich sinds 2019 in om inwoners Gezond en Gelukkig op te laten groeien. "Samen met partners en inwoners willen we de samenleving gezonder inrichten. Zodat alle kinderen gezond kunnen opgroeien", legt wethouder Jan van der Poel uit. "We richten ons op alle omgevingen waarin het kind opgroeit zoals school, kinderopvang, buurt, sport."

De hele zomer organiseren de buurtsportcoaches en jongerenwerkers uit Zwartewaterland beweegactiviteiten. Buurtsportcoach Denise Homminga: "We maken het de jeugd in Zwartewaterland heel makkelijk en leuk om lekker buiten te spelen, te bewegen én om daar gezond bij te eten."

Hoogtepunten

Eén van de hoogtepunten is de Week voor de Gezonde Jeugd. Die vindt deze week plaats en voor het eerst in Hasselt. Samen met buurtbewoners werd een programma samengesteld voor een feestelijke dag aan de Ruitenstraat. Ouders en kinderen konden deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een wedstrijd om de sterkste ouder van Hasselt. "Wij zien heel graag de kinderen samen met hun ouders bewegen. Ouders laten hiermee aan hun kind zien dat bewegen normaal is. Zij zijn tenslotte hun grootste voorbeelden," aldus de Zwartewaterlandse buurtsportcoach

Ook was er een grote picknicktafel waar iedereen creatief een eigen fruitstick kon maken of een cracker kon versieren. Homminga: "We laten zien dat groente eten ook lekker en gezellig kan zijn. En dat ouders en kinderen zelf ook heel makkelijk een gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten. Het doel is dat kinderen thuis vaker kiezen voor een groentesnack."

Speciale dansworkshop

Leerlingen van het Agnieten College kregen een hele speciale dansworkshop van Juvat Westendorp. Als ambassadeur van JOGG was de danser, acteur en presentator naar Zwartsluis gekomen. Aansluitend gaf hij ook een dansworkshop bij de activiteiten in de Ruitenstraat.

Morgen, woensdag 12 juni, vindt de volgende activiteit plaats voor de Week voor de Gezonde Jeugd. Dan zijn er tussen 14.00 en 16.00 uur leuke beweegactiviteiten tijdens de Buitenspeeldag in de Willem Ebgertstraat in Hasselt. Homminga: "Gezond opgroeien wil iedereen. Daarom maken we samen gezond eten en lekker bewegen de normaalste zaak van de wereld."

Kijk voor meer informatie over beweegactiviteiten op www.gezondengelukkig.nl. Of volg de buurtsportcoaches op Facebook: www.facebook.com/buurtsportcoach. Of op Instagram: @buurtsportcoachz.