Wat is het?

U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht. Als u dit toch wilt doen dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. Bijvoorbeeld voor een paasvuur, vreugdevuur of als u hout of groenafval verbrandt.

Zorg dat u minimaal 8 weken voordat u wilt gaan stoken uw aanvraag indient. Wij vragen voor uw aanvraag advies aan de brandweer, politie en de Veiligheidsregio.

Let op

U hoeft geen ontheffing te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als u een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue.

AERIUS-berekening

Wilt u eenmalig stoken of snoeiafval verbranden? Of vraagt u een doorlopende ontheffing stookverbod aan? Dan stuurt u een AERIUS-berekening mee met uw aanvraag. Deze berekening is nodig vanwege de stikstofdepositie op omliggende Natura 2000-gebieden. Kijk voor hulp bij het maken van een AERIUS-berekening op de website van BIJ12(externe link).

Vraagt u een ontheffing aan voor een paasvuur? Dan hoeft u geen AERIUS-berekening mee te sturen. Wij toetsen uw aanvraag op de depositie van stikstof op nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Binnen bepaalde marges mag u een paasvuur branden. Wij nemen hierover contact met u op.
 

Wat moet ik doen?

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:

  • het soort afval dat verbrand wordt
  • de locatie van het vuur
  • de grootte van het vuur
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur

Let op! Vraagt u een (doorlopende) ontheffing stookverbod aan? Dan stuurt u een AERIUS-berekening(externe link) mee met uw aanvraag.

Ontheffing aanvragen

Wilt u het formulier op papier invullen? Onderaan de pagina kunt u ook het formulier downloaden. Lever het ingevulde formulier in bij de balie of stuur het per post naar:

Gemeente Zwartewaterland
College van Burgemeester en wethouders
Postbus 23
8060 AA Hasselt

We publiceren de toewijzing van de ontheffing. U ontvangt de ontheffing per post.

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de ontheffing krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Wat kost het?

De ontheffing kost per aanvraag: € 21,00