Als de koude maanden aanbreken, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Steekt u in huis uw houtkachel of open haard aan? Voorkom overlast door rook of geur. Heeft u last van iemand die stookt? Ga dan met elkaar het gesprek aan.

Het stoken van hout is ongezond voor u en voor uw omgeving. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. 

Vooral kwetsbare groepen krijgen door de rook en geur eerder gezondheidsklachten. Zoals mensen met een longziekte of astma, ouderen en kinderen. Zij kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Dat komt door rook en verbrandingsgassen. Deze gassen ziet u niet, maar ze u verspreid ze bij het stoken wel.

Heeft u last van rook? Ga het gesprek aan met de persoon die stookt

Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kunnen een stuk schelen in de overlast. Deze maatregelen staan hieronder. Komt u er samen toch niet uit? Neem dan contact op met de gemeente.

Zorg voor minder luchtvervuiling

Het weer kan ook zorgen voor meer overlast en luchtvervuiling. Is het windstil of mistig weer? Dan kunt u beter het vuur uitlaten. Kijk eerst op de Stookwijzer(externe link). De Stookwijzer vertelt u of het een goed moment is om te stoken.

U vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen ook door op een goede manier te stoken. Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder u de lucht vervuilt. Deze tips helpen u om voor minder overlast te zorgen.

  1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof.
  2. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout, (spaan)plaat en laminaatvloeren of papier en karton.
  3. Leg het meest brandbare materiaal (kleine houtjes) boven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Het hout plaatst u kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Bekijk een instructie op deze video(externe link). Maak het vuur nooit aan met brandbare vloeistoffen (bijvoorbeeld spiritus). Dat is gevaarlijk.
  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer.
  5. Laat de schoorsteen in ieder geval 1 keer per jaar goed vegen. Dit is ook een stuk veiliger: u heeft dan minder kans op een schoorsteenbrand.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Het hout kan dan beter verbranden waardoor u minder schadelijke stoffen heeft.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open).
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.
  9. Zorg voor een kachel die niet te groot is voor uw huis. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Gaat u het vuur dan 'smoren', dan komen er meer schadelijke stoffen vrij.
  10. Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal, kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor heeft u rondom uw huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast. 

Kijk voor meer tips op de website van Milieu Centraal(externe link).