Dementievriendelijk Zwartewaterland

Zwartewaterland bouwt aan een dementievriendelijke gemeente. Samen met verschillende organisatie zorgen we ervoor dat mensen met dementie langer en beter kunnen meedoen aan onze samenleving.

Aanbod in Zwartewaterland

In Zwartewaterland bieden verschillende organisaties hulp en ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan. 

Casemanagers

Ruim 70 procent van de mensen met dementie woont thuis. Met hulp van naasten, het netwerk en zo nodig professionele begeleiding is dat ook mogelijk, veilig, prettig en verantwoord. Een casemanager dementie kan hierbij helpen. Zo nodig coördineert de casemanager zorg en hulp. Ook helpt de casemanager om een weg te vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rond dementie. Drie aanbieders in onze gemeente hebben casemanagers: Icare, IJsselheem en PGVZ.

De casemanagers van Icare, IJsselheem en PGVZ 

De casemanager kan informatie geven over dagbesteding, respijtzorg, persoonlijke verzorging en verpleging thuis. Als thuis wonen niet meer gaat, biedt de casemanager hulp bij de overgang naar het verpleeghuis. Tijdens een bezoek aan de huisarts of de geheugenpoli kunt u aangeven dat u hulp wilt van een casemanager. Maar u kunt de casemanager ook rechtstreeks benaderen. 

Icare

IJsselheem

PGVZ

Henriëtte Buining 
06 10 31 39 43  
h.buining-geerts@icare.nl
Yvonne Kloek                
06 55 48 87 56
y.kloek@ijsselheem.nl
Suzan Dorst                  
06 38 85 26 83
suzan.dorst@pgvz.nl
Petra ter Horst  
06 12 25 98 97
p.terhorst@icare.nl
Anneke Velthuis
06 82 06 2711
a.velthuis@ijsselheem.nl
 
Gertrude Wink
06 23 42 6679
g.wink1@icare.nl
  

Alzheimer trefpunt

Het Alzheimer Trefpunt biedt belangstellenden informatie aan via bijeenkomsten over dementie. Wat is dementie? Hoe ga je ermee om? Waar bestaat de hulp uit? Ieder jaar is er een informatiebijeenkomst in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden.

Contact

U kunt contact opnemen met mantelzorgconsulent Lia Ruitenberg: l.ruitenberg@ijsselheem.nl of 06-13014955

Buurtkamer Plus

De Buurtkamer Plus is een plek waar u samen met anderen een fijne daginvulling hebt. 
Er vinden gezamenlijke activiteiten plaats. En we eten ook gezamenlijk. In elke kern is een Buurtkamer Plus.

 • Buurtkamer Plus Genemuiden 
  Olde Staduus, Havenplein 1
  elke dinsdag van 10.00 uur tot 13.15 uur
   
 • Buurtkamer Plus Hasselt
  Het Teeuwland, Karel Doormanstraat 30
  elke maandag van 14.30 uur tot 18.15 en elke woensdag van 10.00 uur tot 13.15 uur
   
 • Buurtkamer Plus Zwartsluis
  De Toesebolte, Purperreigerlaan 138
  elke donderdag van 10.00 uur tot 13.15 uur
   

  Meer informatie

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bernice Verwaal, welzijnsconsulent. 
  tel.: 06 82385647 
  e-mail: b.verwaal@ijsselheem.nl.

Talentmakelaar dementie

Na de diagnose dementie is het goed mogelijk om actief te blijven in de samenleving. Talenten en ervaringen zijn waardevol om in een bedrijf of organisatie in te zetten. Yvonne Kloek is casemanager dementie én Talentmakelaar. Zij koppelt mensen met dementie aan een organisatie en kijkt wat nodig is om goed te kunnen samenwerken. Het gaat om onbetaald en onverplicht werk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Kloek: 06-55488756 of y.kloek@ijsselheem.nl.

Overig

Meer informatie over omgaan met dementie vindt u op:

Actieplan Dementievriendelijk Zwartewaterland

Een speciale werkgroep heeft het Actieplan Dementievriendelijk Zwartewaterland gemaakt. Het actieplan richt zich op mensen met dementie zelf, maar ook op familie en mantelzorgers, op ondernemers en inwoners van Zwartewaterland. 

De werkgroep bestaat uit de gemeente, Netwerk Dementie IJssel-Vecht, Alzheimer Nederland, Woonzorggroep IJsselheem en Thuiszorg Icare. Gezamenlijk geven zij uitvoering aan het actieplan.

Gezond en Gelukkig Zwartewaterland

De gemeente Zwartewaterland en bijna 50 organisaties stimuleren een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland voor alle inwoners. Voor mensen met dementie betekent dit dat niet de ziekte, maar een betekenisvol leven centraal staat. En dat zij zoveel mogelijk meedoen in onze samenleving. Hiervoor werken we samen met andere organisaties aan een dementievriendelijke gemeente.