De werkgroep, met daarin de gemeente, Netwerk Dementie IJssel-Vecht, Alzheimer Nederland en Woonzorggroep IJsselheem, bouwt voort op initiatieven die er al zijn en breidt deze verder uit met nieuwe initiatieven. Het actieplan richt zich op dementerenden zelf, maar ook op familie en mantelzorgers, op ondernemers en inwoners van Zwartewaterland. Kortom: op onze hele samenleving.

Gevolgen voor alle inwoners    

In het Actieplan Dementievriendelijk Zwartewaterland formuleert de werkgroep drie doelen. Het eerste doel is dat mensen met dementie zo lang mogelijk meedoen aan de samenleving. Het tweede doel is begeleiding van dementerenden op maat. De kennis van dementie in de Zwartewaterlandse samenleving vergroten is het derde doel. 

Aanbod in Zwartewaterland

In Zwartewaterland bieden verschillende organisaties hulp en ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan. 

Casemanagers

Ruim 70 procent van de mensen met dementie woont thuis. Met hulp van naasten, het netwerk en zo nodig professionele begeleiding is dat ook mogelijk, veilig, prettig en verantwoord. Een casemanager dementie kan hierbij helpen. Zo nodig coördineert de casemanager zorg en hulp. Ook helpt de casemanager om een weg te vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rond dementie.

De casemanager kan informatie geven over dagbesteding, respijtzorg, persoonlijke verzorging en verpleging thuis. Als thuis wonen niet meer gaat, biedt de
casemanager hulp bij de overgang naar het verpleeghuis. Tijdens een bezoek aan de huisarts of de geheugenpoli kunt u aangeven dat u hulp
wilt van een casemanager. Maar u kunt de casemanager ook rechtstreeks benaderen. In Zwartewaterland zijn casemangers van verschillende organisaties actief.

Rechtstreeks contact

Petra ter Horst 
06 12 25 98 97
p.terhorst@icare.nl

Henriëtte Buining
06 10 31 39 43 
h.buining-geerts@icare.nl

Yvonne Kloek               
06 55 48 87 56
y.kloek@ijsselheem.nl

Suzan Dorst                 
06 38 85 26 83
suzan.dorst@pgvz.nl

Alzheimer trefpunt

Het Alzheimer Trefpunt biedt belangstellenden informatie aan via bijeenkomsten over dementie. Wat is dementie? Hoe ga je ermee om? Waar bestaat de hulp uit? Er vinden jaarlijks in de gemeente Zwartewaterland drie informatiebijeenkomst plaats.

Contact

kampen-zwartewaterland@alzheimertrefpunt.nl
06 22274345

 

De Bovenkamer

Bij het ouder worden horen ook zorgen, zoals zorgen over het geheugen. Vergeetachtig zijn hoort er vaak bij, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Veel mensen vinden het spannend om hierover advies te vragen.U kunt hiervoor iedere donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur terecht bij De Bovenkamer in het Teeuwland Hasselt. Een inloopplek waar mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en vrienden elkaar kunnen ontmoeten. Er is altijd een professional aanwezig en er zijn verschillende thema’s die worden besproken.

Overig

Meer informatie over omgaan met dementie vindt u op:

Activiteiten Wereldalzheimerdag

In de week rond Wereldalzheimerdag vinden verschillende activiteiten plaats in Zwartewaterland.

Boottocht Jonathan

Alzheimer Nederland, Gemeente Zwartewaterland en Netwerk Dementie Regio IJssel-Vecht organiseren vier vaartochten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Per keer kunnen er 12 mensen mee met de Jonathan, een historisch passagiersschip speciaal voor mensen met een beperking.

Afvaarten

HASSELT
Maandag 20 september
Vertrek en aankomst: Grintwal, bij parkeerplaat/camperplaats
(alleen voor mantelzorgers)

GENEMUIDEN
Dinsdag 21 september
Vertrek en aankomst: Veerweg, nabij veerpont
(voor mantelzorgers en persoon met dementie)

ZWARTSLUIS
Woensdag 22 september
Vertrek en aankomst: Handelskade 25, bij de Sluuspoort
(voor mantelzorgers en persoon met dementie)

HASSELT
Donderdag 23 september
Vertrek en aankomst: Grintwal, bij parkeerplaat/camperplaats
(voor mantelzorgers en persoon met dementie)

INCHECKEN v.a. 09.15 uur
VERTREK om 10.00 uur
TERUGKOMST om 16.00 uur

Opgeven en meer info

Wilt u mee met één van de vaartochten? Opgeven kan bij Lia Ruitenberg, Steunpunt Mantelzorg: l.ruitenberg@ijsselheem.nl of 06-13040955. De kosten zijn 5 euro per persoon voor de lunch.

Meer weten over de Jonathan? Kijk op schippermagikookeensvaren.nl.

Informatiestand weekmarkten

Op de weekmarkten van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis staan in de week vanaf Wereldalzheimerdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur informatiestands van het Alzheimer Trefpunt. 

  • 21 september: Weekmarkt Genemuiden.
    Wethouder Rietman deelt vanaf 13.30 uur rozen uit aan bezoekers van de stand;
  • 23 september: Weekmarkt Hasselt;
  • 24 september: Weekmarkt Zwartsluis.

Heeft u gevonden wat u zocht?