We willen de geschiedenis bewaren voor onze toekomstige generaties. Daarom gaan we bijzondere panden en objecten aanwijzen als gemeentelijk monument.

Ons monumentenbestand is een afspiegeling van de geschiedenis van onze gemeente. Wij vinden het belangrijk dat onze geschiedenis beschermd wordt. Vindt u dat een pand of object op de gemeentelijke monumentenlijst thuishoort? Dan kunt u een voorstel tot aanwijzing indienen. Dit kan door een mail te sturen naar monumenten@zwartewaterland.nl.

Is uw eigendom geselecteerd om beschermd te worden als onderdeel van de geschiedenis van de gemeente Zwartewaterland? Dan worden een aantal stappen doorlopen om het pand of object aan te wijzen als gemeentelijk monument. Tijdens iedere stap heeft u als inwoner de gelegenheid om hierop te reageren. Dit zijn de stappen:

  • Informeren
    Wij zullen altijd eerst de eigenaren informeren over een voorgenomen aanwijzing. In de informerende brief of mail zal informatie worden gegeven over de monumentale waarden van een pand/object/uw eigendom en het verloop van de aanwijsprocedure. 
     
  • Voornemen tot aanwijzing
    De officiële procedure wordt gestart als het college van B&W het voornemen tot aanwijzing kenbaar maakt aan de eigenaar. Dit gebeurt door middel van een brief. In de brief wordt uitgelegd waarom het college van B&W vindt dat een pand of object de status van gemeentelijk monument verdient. Vanaf dit moment is het pand voorbeschermd. Dat betekent dat het gebouw of object niet meer zonder vergunning mag worden gesloopt, verbouwd of veranderd. 

    Bent u het eens met deze beslissing? Dan hoeft u niets te doen. Als de reactietermijn is verlopen wordt het definitieve besluit (zie hieronder) naar u verstuurd. 

    Kunt u zich niet vinden in het voornemen tot aanwijzing van uw pand of object als gemeentelijk monument? Dan kunt u een zienswijze over het voornemen indienen. In de zienswijze beargumenteerd u dan waarom de aanwijzing niet klopt of nadelige gevolgen voor u zou hebben. Het college van B&W moet daar rekening mee houden bij haar uiteindelijke besluitvorming. De zienswijze moet binnen een bepaalde termijn worden ingediend.
     
  • Definitief besluit
    Als de termijn om een zienswijze in te dienen is afgelopen, wordt een definitief besluit genomen door het college van B&W. Als u een zienswijze heeft ingediend wordt deze meegenomen in het besluit, net als alle andere eventuele onderzoeken, informatie en argumenten. Het besluit wordt kenbaar gemaakt door een brief aan de eigenaar, en een publicatie in de Stadskoerier en in het digitale Gemeenteblad op overheid.nl.

    Er is een mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar te maken tegen dit besluit. Dan volgt een bezwarenprocedure. U en de gemeente zullen dan worden gehoord door een onafhankelijke bezwaaradviescommissie. Deze commissie zal het gemeentebestuur hierover schriftelijke adviseren, die vervolgens een besluit op het bezwaar zal nemen. Die beslissing kan inhouden dat de gemeente de monumentenstatus handhaaft, aanpast of weer intrekt. Tegen het besluit op bezwaar kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank Overijssel en tegen de uitspraak van de rechtbank kan hoger beroep worden ingesteld bij de Raad van State.