Heeft u een uitkering en gaat u naar het buitenland voor vakantie of verblijf? Dan moet u dit minimaal 2 weken van te voren melden bij de gemeente. 

Hoe werkt het?

Met een bijstandsuitkering mag u maximaal 4 weken per jaar in het buitenland zijn. Bent u langer weg, dan stopt de gemeente uw uitkering. Dit gebeurt op de eerste dag dat u over het maximaal aantal dagen heen bent gegaan. 

Binnen Nederland mag u wel langer op vakantie of buiten de gemeente verblijven, maar u moet dit wel melden bij de gemeente.  

Wat moet ik doen?

Meld uw vakantie of verblijf buiten de gemeente minimaal twee weken van tevoren bij de gemeente. Als u dit niet doet geeft de gemeente u een waarschuwing of boete. Meld ook zo snel mogelijk bij de gemeente als u weer terug bent van vakantie of verblijf.

Vrijstelling van de arbeidsplicht

Als u vrijstelling van de arbeidsplicht hebt, hoeft u niet te melden dat u op vakantie gaat in Nederland. Vrijstelling van de arbeidsplicht betekent dat u het volgende niet hoeft te doen:

  • Werk zoeken en aannemen.
  • Een aanbod van de gemeente aannemen, waarmee u weer aan de slag kunt.
  • Meewerken aan een onderzoek naar uw mogelijkheden voor werk.
  • Inschrijven bij het UWV.
  • Vrijwilligerswerk doen.

Als u een of meer van deze activiteiten wél moet doen, hebt u geen vrijstelling van de arbeidsplicht en moet u uw vakantie in Nederland gewoon melden bij de gemeente.