Bijna alle woningen in het buitengebied van onze gemeente zijn aangesloten op drukriolering. Hierdoor hoeft op deze plekken het afvalwater niet meer op het oppervlaktewater te worden geloosd. Het afvalwater bij huizen en bedrijven wordt met drukriolering afgevoerd naar de riolering. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het slootwater.

Drukriolering is een systeem van pompen die samenwerken en het afvalwater door een nauwe leiding naar de zuivering transporteren. Leidingen zijn soms vele kilometers lang.

Drukriolering is te herkennen aan een groene kast met daarnaast een rioolput. In die put zit de pomp en in de kast zit de aansturing van de pomp. Het afvalwater van woning of bedrijven stroomt naar deze put. Als deze bijna vol zit, wordt het afvalwater in de drukriool leiding gepompt. Het geheel van pomp, put en kast wordt een gemaal genoemd.

Voordelen drukriolering

De afstanden tussen huizen en bedrijven in het buitengebied zijn groot. Hier wonen en werken ook weinig mensen. Daardoor is we ook weinig afvalwater. Daarom is het drukriolering in het buitengebied erg geschikt.

Eigendom van de gemeente

Huizen in het buitengebied hebben drukriolering. Deze drukriolering bestaat uit een systeem van drukrioolleidingen, putten, pompen en besturingskasten. Dit systeem staat op het erf van de bewoners. Maar is eigendom van de gemeente. Daarom hebben we met de eigenaar van de grond een overeenkomst afgesloten. Dit heeft recht van opstal of erfdienstbaarheid.

440 drukrioolgemalen in Zwartewaterland

Deze gemalen hebben we aangesloten op 150 kilometer drukriolering. In totaal zijn 778 woningen en bedrijven op het drukriool aangesloten.

We hebben 6 hoofdgebieden:
Zwartsluis en De Velde58 drukrioolgemalen153 aansluitingen
Genemuiden en Cellemuiden:32 drukrioolgemalen85 aansluitingen
Kamperzeedijk:77 drukrioolgemalen118 aansluitingen
Mastenbroek:60 drukrioolgemalen163 aansluitingen
Hasselt:63 drukrioolgemalen82 aansluitingen
Genne, Streukel, Holten:66 drukrioolgemalen177 aansluitingen
Kaart met de hoofdgebieden