De Japanse duizendknoop is een plant die snel groeit en daarbij voor veel overlast zorgt. De plant verdringt andere plantensoorten en maakt straten, wegen en riolering kapot. Daarom zetten wij actief in op bestrijding van de Japanse duizendknoop. Dit doen we samen met ROVA.

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Europa gehaald als tuinplant. De Japanse duizendknoop vermeerdert zich door verplaatsing van de grond met wortelstokken of door de verspreiding van maaisel. In de gemeente Zwartewaterland komt de Japanse duizendknoop vooral voor op locaties waar tuinafval is gedumpt.

Bestrijding door ROVA

De medewerkers van ROVA graven de Japanse duizendknoop met wortels en al uit. Zo voorkomen zij dat de plant zich makkelijk kan verspreiden en schade toebrengt aan andere planten en straten, rioleringen en funderingen. Na het uitgraven controleert ROVA nog een aantal jaren deze locaties. Kleine opkomende plantjes graven zij daarbij uit.

Wat u zelf kunt doen

Heeft u Japanse Duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u de plant het beste met alle wortels verwijderen. Gooi daarna de plant met wortelresten bij het restafval. Doe de plant niet bij het gft-afval. Verspreiding kan ontstaan via compost die daarvan gemaakt wordt. Ziet u ergens de duizendknoop in de openbare ruimte? Maak dan een melding bij de gemeente Zwartewaterland.

U leest meer over de Japanse duizendknoop op www.rova.nl/japanseduizendknoop(externe link).