Net als vorig jaar geldt er ook tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. En moeten we rekening houden met de coronamaatregelen. Carbidschieten mag op oudejaarsdag wel. Vooraf maakt u hiervan melding bij de gemeente.

We sluiten met elkaar een jaar af waarin opnieuw de coronamaatregelen een grote rol speelden. Dat merken we tijdens de jaarwisseling. Zo is er ook dit jaar een vuurwerkverbod, moeten we 1,5 meter afstand van elkaar houden en kunnen we niet in grote groepen bij elkaar komen.

 • Buiten geldt op 31 december een maximum groepsgrootte van 4 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Ontvang op 31 december thuis maximaal 4 personen en ga deze dag maximaal 1 keer op bezoek. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Doe een zelftest voordat u op bezoek gaat of bezoek ontvangt.
 • Blijf thuis bij klachten.
 • Houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je eigen huishouden.
 • Houd u aan de hygiënemaatregelen. Was bijvoorbeeld vaak uw handen, ook als u ergens binnenkomt.
 • Wees voorzichtig met begroeten of feliciteren. Schud geen handen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open bij bezoek en lucht na het bezoek goed door.

Bekijk alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid

Vanwege de landelijke maatregelen rondom het coronavirus staat er dit jaar in december geen keten voor jongeren op het bedrijventerrein in Genemuiden.

Vuurwerk afsteken

Rondom de jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod. Dit betekent dat u geen vuurwerk mag verkopen, vervoeren en afsteken. Een uitzondering geldt voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk. Zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Houdt u zich niet aan deze regels? Dan kunt u een boete krijgen.

Lees meer over het vuurwerkverbod

Carbidschieten

Het carbidschieten is een echte traditie op oudejaarsdag. Om ervoor te zorgen dat de situatie veilig blijft en er zo min mogelijk overlast ontstaat, gelden er regels waar iedereen zich tijdens het carbidschieten aan moet houden. Wilt u carbidschieten? Maak hiervan uiterlijk 30 december een melding bij de gemeente. Dit kan via de onderstaande link.

Melding maken van carbidschieten

Carbidschieten kan op vrijdag 31 december van 10.00 tot 02.00 uur (op 1 januari). Op het Havenplein in Genemuiden mag u carbidschieten tussen 12.30 en 16.00 uur. Bij het afsteken houdt u zich aan deze regels:

 • Vaten hebben een inhoud van maximaal 50 liter.
 • U schiet met een plastic bal.
 • U schiet niet in de buurt van verzorgingshuizen en gebouwen waar kerkdiensten worden gehouden.
 • U zorgt niet voor gevaar of schade voor de omgeving en directe omstanders.

Bewust Oplettende Carbid Knaller
Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar je moet wel weten wat je doet. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller). De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips.

De BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten.

 1. Bereid je goed voor
  Houd het klein. Informeer op tijd bij je gemeente naar de voorwaarden, vergunningen en coronamaatregelen en houd je aan de maximale toegestane groepsgrootte.
 2. Bescherm jezelf en anderen
  Een echte BOCK heeft doppen op! Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen. Schiet niet richting openbare wegen of paden of in de richting van woningen of gebouwen.
 3. Zorg voor EHBO
  Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kun je snel handelen als er toch iets verkeerd gaat.
 4. Gebruik goed materiaal
  Een echte BOCK heeft ballen! Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet alleen met een plastic bal en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
 5. Ontsteek het carbid veilig
  Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus en elkaar staat.

Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl.

Overlast? Doe een melding!

Ziet u tijdens de jaarwisseling een gevaarlijke situatie? Of iemand die iets vernielt? Bel de politie: 0900 88 44. Of bij spoed: 112. U kunt ook een melding  maken via Meld Misdaad Anoniem.