Wat is het?

Lukt het niet meer om zelf het huishouden te doen? Bijvoorbeeld stofzuigen of de badkamer schoonmaken? Dan kunt u op zoek gaan naar een hulp, via internet, een advertentie of een briefje in de supermarkt. De gemeente kan ook hulp geven vanuit Wmo. Hiervoor onderzoeken we eerst wat u zelf nog kunt.


Om voor deze hulp in aanmerking te komen, moet u eerst zich aanmelden bij de gemeente. Dat kan via het online contactformulier of via telefoonnummer 14 038.

Online contactformulier

Hoe werkt het?

We stellen eerst een indicatie om te bepalen of en hoeveel hulp er nodig is. Deze indicatie stellen we vast nadat wij met u een gesprek hebben gehad. Dit noemen we een keukentafelgesprek. We komen daarvoor bij u thuis om samen de ervaren problemen in beeld te brengen. Samen kijken we hoe we deze problemen kunnen oplossen.


Het is belangrijk dat er iemand uit uw sociaal netwerk bij het gesprek is. Bijvoorbeeld uw partner of één van uw kinderen. Als dit niet lukt, kunt u ook vragen om cliëntondersteuning door MEE

Welke taken vallen onder hulp bij het huishouden?

Hulp bij het huishouden is een maatwerkvoorziening. We stemmen hulp af op wat u nodig heeft. Onder hulp bij het huishouden vallen verschillende taken:

  • Lichte huishoudelijke taken, zoals, afstoffen en afwassen
  • Zware huishoudelijke taken, zoals ramen wassen of schoonmaken van keuken, badkamer en/of toilet
  • Structuur brengen in het huishouden. Is er meer nodig dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden? De thuishulp denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De thuishulp kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert. 

Was- en strijkservice In Balans

Voor het wassen en strijken van uw wasgoed hebben wij een contract gesloten met In Balans in Hasselt. Medewerkers van In Balans halen op maandagochtend het wasgoed bij u thuis op. Op de maandagochtend erop brengen zij het weer bij u terug. Hier geldt een eigen bijdrage (die u betaalt aan In Balans). Er geldt een maximum van 16 kg.

Deze was- en strijkservice van In Balans is een voorliggende voorziening. Het kan zijn dat deze voorziening niet past in uw situatie. Dan nemen we het wassen en strijken mee in de indicatie voor hulp bij het huishouden.

Hulp zelf inkopen met persoonsgebonden budget

Het is mogelijk dat u uw hulp zelf wilt inkopen. Dit kan via het persoonsgebonden budget. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. U moet bijvoorbeeld in staat zijn om een PGB te beheren en een administratie bij te houden. Ook moet u kunnen aangeven waarom een PGB een passende oplossing is..

Hulp in natura (door de gemeente geregeld)

Als u kiest voor hulp in natura, dan kunt u kiezen uit tien door ons gecontracteerde aanbieders

Bi Onswww.bions.nl(externe link)085 - 850 01 63
De Nieuwe Zorg Thuiswww.dnzt.nl(externe link)085 - 023 90 43
PGVZwww.persoonsgebonden-vraaggerichte-zorg.nl(externe link)038 - 333 17 94
Buurtdienstenwww.buurtdiensten.nl(externe link)085 - 040 37 90
Arckinwww.arckin.nl(externe link)06 30 83 05 99   
Tzorgwww.tzorg.nl(externe link)088 - 002 55 00

Wat kost het?

Voor Hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Dit valt onder het abonnementstarief.

Overige tarieven voor 2021 zijn:

  • PGB informele hulp (hulp uit het eigen sociale netwerk, zonder kwaliteitseisen): € 15,46 per uur
  • PGB formele hulp (hulp niet uit eigen sociale netwerk, kwaliteitseisen):€ 21,00 per uur
  • Was- en strijkservice: eigen bijdrage voor van € 30,-- (die u betaalt aan In Balans).

Heeft u gevonden wat u zocht?