Wat is het?

Lukt het niet meer om zelf het huishouden te doen? Bijvoorbeeld stofzuigen of de badkamer schoonmaken? U kunt dan op zoek gaan naar een hulp. Dit kan door iemand te zoeken in uw omgeving die taken kan overnemen, een briefje op te hangen in de supermarkt, of een advertentie te plaatsen in de krant. Ook kunt u via internet zoeken. Via de gemeente kan hulp vanuit Wmo worden verstrekt. Maar er wordt eerst gekeken wat u zelf nog kunt organiseren.

In het kader van de Wmo kan de gemeente voor u hulp bij het huishouden regelen. Om voor deze hulp in aanmerking te komen, moet u eerst een melding doen bij de gemeente. Dat kan via het online contactformulier, of via telefoonnummer 14 038.

Online contactformulier

Hoe werkt het?

We stellen eerst een indicatie om te bepalen of en hoeveel hulp er nodig is. Deze indicatie stellen we vast nadat wij met u een gesprek hebben gehad. Dit noemen we een keukentafelgesprek. We komen daarvoor bij u thuis om samen de ervaren problemen in beeld te brengen en samen te kijken hoe dit opgelost kan worden. Van belang is dat bij dit gesprek ook iemand uit het sociaal netwerk aanwezig is. Bijvoorbeeld uw partner of één van uw kinderen. Als dit niet lukt, kunt u ook kosteloos vragen om cliëntondersteuning door MEE

Welke werkzaamheden vallen onder hulp bij het huishouden?

Hulp bij het huishouden is een maatwerkvoorziening. De hulp is afgestemd op de behoefte en noodzaak van de cliënt. Onder hulp bij het huishouden vallen diverse werkzaamheden:

  • Lichte huishoudelijke werkzaamheden, zoals, afstoffen en afwassen
  • Zware huishoudelijke werkzaamheden, zoals ramen wassen aan de binnenzijde van de woning, schoonmaken van keuken, badkamer en/of toilet
  • Structuur brengen in het huishouden. Is er meer nodig dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld omdat u vergeetachtig wordt, of omdat u door uw beperking moeite heeft om structuur aan te brengen in het huishouden. De thuishulp denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De thuishulp kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert. 

Was- en strijkservice In Balans

Voor het wassen en strijken van uw wasgoed hebben wij een contract gesloten met In Balans in Hasselt. Medewerkers van In Balans halen bij u het wasgoed thuis op (op maandagochtend) en brengt deze de maandagochtend erop weer bij u terug. Hier geldt een eigen bijdrage (die u betaalt aan In Balans). Er geldt een maximum van 16 kg.

Deze was- en strijkservice van In Balans is een voorliggende voorziening. Mochten er dringende redenen zijn dat deze voorziening niet past in uw situatie, dan kan het wassen en strijken meegenomen worden met de indicatie voor hulp bij het huishouden.

Hulp zelf inkopen met persoonsgebonden budget

Het is mogelijk dat u uw hulp zelf wilt inkopen. Dit kan via het persoonsgebonden budget. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden. U moet bijvoorbeeld in staat zijn om een PGB te beheren en een administratie te kunnen bijhouden. Ook moet u kunnen aangeven waarom een PGB een passende oplossing is.

Hulp in natura (door de gemeente reregeld

Als u een indicatie van ons hebt voor hulp bij het huishouden en u wilt hiervoor zorg in natura (dat wil zeggen dat wij voor u de zorg regelen), dan kunt u kiezen uit de volgende tien door ons gecontracteerde aanbieders:

IJsselheemwww.ijsselheem.nl088 - 339 44 00

Bi Ons

www.bions.nl

085 - 8500 163

De Nieuwe Zorg Thuis

www.dnzt.nl

085 - 023 90 43
PGVZwww.persoonsgebonden-vraaggericht-zorg.nl085 - 023 90 43
Buurtdiensten

www.buurtdiensten.nl

085 - 0403 790
Arckin

www.arckin.nl

06 30 83 05 99     
Allerzorgwww.allerzorg.nl088 - 184 00 00
De ZorgZaakwww.zorgzaak.nl0528 - 341 965
CarePoolwww.carepool.nl0528 - 341 965
Tzorgwww.tzorg.nl088 - 002 55 00

Wat kost het?

Voor Hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Dit valt onder het abonnementstarief.

Overige tarieven voor 2020 zijn:

  • PGB informele hulp (hulp uit het eigen sociale netwerk, zonder kwaliteitseisen): € 15,46 per uur
  • PGB formele hulp (hulp niet uit eigen sociale netwerk, kwaliteitseisen): € 20,60 per uur
  • Was- en strijkservice: eigen bijdrage voor van € 30,-- (die u betaalt aan In Balans).

Heeft u gevonden wat u zocht?