Zelfstandig wonen en woningaanpassingen

Heeft u een beperking of ziekte? Aanpassingen in huis maken uw dagelijkse activiteiten dan makkelijker. Bijvoorbeeld opstaan, douchen, koken of traplopen. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen te huur, te leen en te koop. Zoals een verhoogd toilet, douchestoel of traplift. Misschien kan een familielid, buur, vriend of kennis u helpen met het plaatsen ervan.

Soms is het nodig om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel of rollator. Of misschien past een andere woning beter bij uw situatie.

Lang zult u wonen en de Blijverslening

Op de website van Lang Zult U Wonen staan tips en adviezen om uw huis toekomst bestendig te maken. Bekijk hoe u uw huis veiliger en comfortabeler maakt. Daarnaast biedt de gemeente Zwartewaterland de blijverslening aan. Hiermee kunt u aanpassingen in de woning financieren.

Woonvoorzieningen

Een woonvoorziening vanuit de Wmo kan een hulpmiddel zijn voor de woning, zoals een toiletstoel. Of een vaste aanpassing, zoals een verbouwing van de douche of een traplift. Een woonvoorziening vanuit de Wmo noemen we een maatwerkvoorziening. Dit betekent dat de voorziening is aangepast op uw situatie.

Een hulpmiddel als een traplift krijgt u meestal in bruikleen van de leverancier van de gemeente. Gaat het om een nagelvaste aanpassing? Dan vragen wij de woningeigenaar meestal om één of meerdere offertes aan te leveren. Voor woonvoorzieningen geldt een eigen bijdrage.

Uitleenpunten

Kijk, voordat u contact opneemt met de gemeente, of een voorziening via de uitleen is te verkrijgen. U kunt bij Medipoint (valt onder Icare) bijvoorbeeld een rolstoel of toiletstoel lenen voor zes maanden (26 weken). Sommige producten kunt u ook kopen. U kunt dit aanvragen via het contactformulier op de website van Medipoint. Vul bij het onderwerp ‘Hulpmiddel overnemen’ in.

Bereikbaarheid uitleenpunten

Alle uitleenpunten zijn bereikbaar onder één telefoonnummer: 088 10 20 100.

  • Hasselt: Prinsenstraat 22C, geopend van maandag t/m vrijdag 16.00 - 18.00 uur
  • Zwolle: Diezerkade 15B, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur en op zaterdag van 09.30 - 16.00 uur