Wat is het?

Heeft u een beperking of ziekte? Aanpassingen in huis maken uw dagelijkse activiteiten dan makkelijker. Bijvoorbeeld opstaan, douchen, koken of traplopen. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen te huur, te leen en te koop. Zoals een verhoogd toilet, douchestoel of traplift. Misschien kan een familielid, buur, vriend of kennis u helpen met het plaatsen ervan.

Soms is het nodig om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel of rollator. Of misschien past een andere woning beter bij uw situatie.

Lang zult u wonen en de Blijverslening

De campagne Lang Zult U Wonen helpt om de inzichten te vergroten in de mogelijkheden rond zelfstandig wonen en leven en de (eigen) verantwoordelijkheid die u hierin kunt nemen. Daarnaast biedt de gemeente Zwartewaterland de zogenaamde blijverslening aan om aanpassingen in de woning te kunnen financieren.

Woonvoorzieningen

Een woonvoorziening vanuit de Wmo kan een hulpmiddel zijn voor de woning, zoals een toiletstoel. Of een vaste aanpassing, zoals een verbouwing van de douche of een traplift. Een woonvoorziening vanuit de Wmo noemen we een maatwerkvoorziening. Dit betekent dat de voorziening is aangepast op uw situatie.

Een hulpmiddel als een traplift krijgt u meestal in bruikleen van de leverancier van de gemeente. Gaat het om een nagelvaste aanpassing? Dan vragen wij de woningeigenaar (dat bent u zelf of een verhuurder) meestal om één of meerdere offertes aan te leveren. Voor woonvoorzieningen geldt een eigen bijdrage.

Uitleenpunten

Kijk, voordat u contact opneemt met de gemeente, of een voorziening via de Uitleen is te verkrijgen. U kunt bij Medipoint (valt onder Icare) bijvoorbeeld een rolstoel of postoel lenen voor zes maanden (26 weken). Sommige producten kunt u ook kopen. U kunt dit aanvragen via het contactformulier op de website van Medipoint. Vul bij het onderwerp ‘Hulpmiddel overnemen’ in.

Bereikbaarheid uitleenpunten

Alle uitleenpunten zijn bereikbaar onder één telefoonnummer: 088 10 20 100.

  • Hasselt: Prinsenstraat 22C, geopend van maandag t/m vrijdag 16.00 - 18.00 uur
  • Zwolle: Diezerkade 15B, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur en op zaterdag van 09.30 - 16.00 uur

Heeft u gevonden wat u zocht?