Voor recreatievaartuigen hebben we vaste ligplaatsen. Een ligplaats is persoonsgebonden en daarom niet overdraagbaar. Wilt u een ligplaats innemen? Dan vraagt u dat eerst online aan.

Let op! We hebben op dit moment geen ligplaatsen beschikbaar. Aanvragers zetten wij op een wachtlijst. Houd rekening met een wachttijd van meerdere jaren.  We hebben wel per direct ligplaatsen beschikbaar aan De Dedemsvaart in Hasselt, na de scheiding van de dam. Hier is alleen plek voor heel kleine bootjes.

Vaste ligplaatsen voor recreatievaartuigen:

 • Genemuiden: Binnenhaven en Buitenhaven.
 • Hasselt: Dedemsvaart (voor en na de scheiding van de dam richting het Zwarte Water), Bolwerk, Kalkovens, Wilhelminalaan en Buitengracht. In de stadsgrachten van Hasselt geven wij geen nieuwe ligplaatsvergunningen meer uit, omdat wij deze grachten vrij willen houden voor passanten.
 • Zwartsluis: De Zegge, Weteringallee, Zwanebloem en Barsbeek (de laatste alleen voor bewoners van deze wijk).

Ligplaatsen voor woonboten:

 • Hasselt: Haven de Beer en Dedemsvaart.
 • Zwartsluis: Meppelerdiep

Kosten

Het aanvragen van een ligplaatsvergunning is gratis.

De jaarlijkse kosten verschillen per ligplaats. Voor Hasselt en Zwartsluis zijn de kosten € 12,91 per m2 (tarief 2024). Hierbij wordt het bedrag berekend aan de hand van de grootte van uw boot. In Genemuiden wordt het bedrag berekend aan de hand van de oppervlakte van de ligplaatsen. De kosten liggen hier tussen de € 100 en € 1.500 per jaar (tarief 2024). Meer informatie over de kosten vindt u in de verordening hieronder.

Aanvragen

Een ligplaats vraagt u online aan. Bij uw aanvraag stuurt u de volgende informatie mee:

 • Afmetingen van uw vaartuig.
 • De plek waar u wilt liggen met uw vaartuig.
 • Contactgegevens zodat wij contact met u op kunnen nemen zodra er een plaats voor u beschikbaar is.

U kunt geen vergunning aanvragen voor het liggen met een woonboot of historisch schip. Komt er een plek vrij? Dan maken we dit bekend via de website overheid.nl. Iedereen heeft daarna de mogelijkheid om zijn interesse kenbaar te maken.

DigiD linkLigplaatsvergunning aanvragen

eHerkenning linkLigplaatsvergunning aanvragen

Wijzigen, ruilen of opzeggen

Wilt u uw ligplaats wijzigen, ruilen of opzeggen? Dan geeft u dat door met het onderstaande formulier. Met dit formulier kunt u ook een wijziging van uw gegevens doorsturen.

Uw vergunning wijzigen, ruilen of opzeggen

Zegt u uw ligplaats op vóór de onderstaande datum? Dan brengen we niet opnieuw liggeld bij u in rekening.

 • Genemuiden: 1 mei
 • Hasselt: 1 maart
 • Zwartsluis: 1 maart

We betalen reeds betaalde liggeld niet terug.

Voorwaarden en beleid

De gemeentelijke regels rond het innemen van een ligplaats staan in artikel 5:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening, het Havenreglement en de beleidsregels voor het innemen van een ligplaats. Deze regels gelden voor een woonboot, recreatievaartuig, passagiersschip of een historisch schip. De kosten voor een ligplaats staan in de verordening op de heffing en invordering van haven-, lig- en kadegelden 2023.

Passanten

Wilt u als passant met uw pleziervaartuig één of meerdere nachten overnachten in Zwartewaterland? Dan kan! Er zijn locaties in Genemuiden en Hasselt waar u als passant met uw boot terecht kunt. Bel voor de mogelijkheden met de havenmeester: 038 385 30 07.