Wat is het?

Heeft u een uittreksel uit de burgerlijke stand nodig? Deze kunt u alleen aanvragen bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. U kunt een Nederlandstalig of internationaal uittreksel aanvragen. U kunt het uittreksel online aanvragen met DigiD of aan de balie in het gemeentehuis.

Uittreksel online aanvragen

Bent u ondernemer en heeft u een gerechtvaardigd belang, dan mag u ook een uittreksel aanvragen.

Uittreksel burgerlijke stand aanvragen met eHerkenning

Let op:

Hoe werkt het?

  Er zijn verschillende soorten uittreksels Burgerlijke stand:

  • Geboorteakte
  • Huwelijksakte
  • Partnerschapsakte
  • Echtscheidingsakte
  • Akte beëindiging partnerschap
  • Overlijdensakte

  Meest aangevraagd: uittreksel geboorteakte 

  De geboorteakte is het meest aangevraagde uittreksel. Bent u in de gemeente Zwartewaterland geboren? Dan kunt u het uittreksel uit uw geboorteakte in Zwartewaterland opvragen. Bent u in een andere gemeente geboren? Dan vraagt u het uittreksel geboorteakte op bij die gemeente. U krijgt een afschrift (of uittreksel) van de akte. De originele akte blijft namelijk altijd in het bezit van de gemeente. 

  Nederlands of internationaal uittreksel

  U kunt een Nederlandstalig of internationaal uittreksel aanvragen. Dat kan in de talen Frans, Duits, Engels, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Joegoslavisch. 

  Online aanvragen of aan de balie van het gemeentehuis

  U kunt het uittreksel burgerlijke stand online aanvragen met DigiD. Let op: u kunt maximaal één uittreksel per keer aanvragen. U krijgt het uittreksel thuis gestuurd. U kunt het uittreksel ook persoonlijk aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. U krijgt het uittreksel dan direct mee.

  Aanvraagformulieren:

  Machtiging voor iemand anders

  Wilt u voor iemand anders een uittreksel opvragen? Dan heeft u daar toestemming voor nodig. Dit noem je ook wel een machtiging. De persoon voor wie u het uittreksel aanvraagt, moet het machtigingsformulier invullen. U moet beide een handtekening onder het machtigingsformulier zetten. U moet ook een kopie van het identiteitsbewijs van deze persoon en van u zelf mee nemen.

  Afspraak maken aanvragen uittreksel burgerlijke stand

  Wat kost het?

  • Een (internationaal) uittreksel van de burgerlijke stand kost € 14,30. 

  Wat moet ik meenemen?

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs).
  • Doet u de aanvraag voor iemand anders? Neem dan een machtigingsformulier en een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs mee.
  • Uw pinpas of contant geld.

  Heeft u gevonden wat u zocht?