Blauwe zone in het centrum

In onze gemeente is in elke kern een blauwe zone rond het winkelgebied. Hier geldt binnen een maximale parkeerduur. Dit zijn stop & shop gebieden, zo krijgt iedereen de kans om dicht bij de winkels te parkeren. Buiten de blauwe zones mag u lang(er) parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken.

  Hoe herkent u een blauwe zone?

  U herkent de blauwe zone aan het verkeersbord E10. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Ook herkent u de blauwe zone aan de blauwe lijn langs de parkeervakken. Daarbuiten, op stoepen en op laad- en losplekken, geldt een parkeerverbod.

   Gebruik parkeerschijf in blauwe zone

   Kijk altijd goed op het bord voor de maximale parkeerduur in de blauwe zone. Deze verschilt voor iedere zone. Het gebruik van een parkeerschijf is verplicht in de blauwe zones. Geef de tijd van aankomst aan en plaats de schijf achter uw voorruit. Een parkeerschijf is op verschillende plaatsen te koop. Bijvoorbeeld bij benzinestations en tijdschriftenwinkels.

    Tijden

    De tijden waarbinnen u de parkeerschijf in de blauwe zone moet gebruiken:

    Kern Duur Tijden Dagen
    Hasselt 1 uur 8.00 - 18.00 uur maandag t/m zaterdag
    Genemuiden 1,5 uur 8.00 - 18.00 uur maandag t/m zaterdag
    Zwartsluis 2 uur 9.00 - 18.00 uur maandag t/m zaterdag

     Wilt u lang(er) parkeren?

     Parkeer dan op één van onze (lang-)parkeerplaatsen in de buurt van het centrum. Deze parkeerplaatsen zijn ook met borden aangegeven:

     • Hasselt: P-plaats van Nahuysweg, P-plaats Grintwal, P-plaats Gemeentehuis
     • Genemuiden: P-plaats Koppel, P-plaats Havenplein              
     • Zwartsluis: P-plaats Havendijk

     Gehandicaptenparkeerkaart

     Bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in een blauwe zone zonder parkeerschijf parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Er mag dan geen bord met een maximale parkeerduur staan. Als er wel een maximale parkeerduur is moet u een parkeerschijf gebruiken.

      Handhaving in blauwe zone

      Onze BOA's en toezichthouders controleren regelmatig in de blauwe zone. De parkeerschijf moet op goed zijn ingesteld, duidelijk te zien zijn. En u mag niet langer parkeren dan de maximale parkeertijd (verschilt per kern). De kosten voor een parkeerovertreding in de blauwe zone zijn € 95,- + € 9,- administratiekosten. Handhaven van blauwe zones valt onder het strafrecht. De opbrengsten van boetes zijn niet voor de gemeente. De gemeente dient deze in bij het CJIB en gaan naar het Rijk. Daarom kunt u bezwaar tegen een boete indienen bij het CJIB.

      Let op:

      Buiten de blauwe zone moet u de algemeen geldende parkeerregels altijd volgen. Ook daar kunt u een boete krijgen als u fout, hinderlijk en/of gevaarlijk parkeert. De meeste boetes voor foutparkeren hebben hetzelfde bedrag als foutparkeren in de Blauwe Zone.

       Heeft u gevonden wat u zocht?