In de kernen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis is in de centra een blauwe zone waar een een maximale parkeerduur geldt. U moet hier een parkeerschijf gebruiken.

Blauwe zone in het centrum

In onze gemeente is in elke kern een blauwe zone rond het winkelgebied. In de blauwe zone geldt een maximale parkeerduur, deze verschilt per kern. Dit zijn stop & shop gebieden, zo krijgt iedereen de kans om dicht bij de winkels te parkeren. Buiten de blauwe zones mag u lang(er) parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken.

  Hoe herkent u een blauwe zone?

  U herkent de blauwe zone aan het verkeersbord E10. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Ook herkent u de blauwe zone aan de blauwe lijn langs de parkeervakken. Binnen het gebied van de blauwe zone is het niet toegestaan om op de stoep en op laad- en losplekken te parkeren.

   Gebruik parkeerschijf in blauwe zone

   Kijk altijd goed op het bord voor de maximale parkeerduur in de blauwe zone. De maximale parkeerduur verschilt per kern.
   Het gebruik van een parkeerschijf is verplicht in de blauwe zones. Geef de tijd van aankomst aan en plaats de schijf achter uw voorruit in het zicht. Een parkeerschijf is op verschillende plaatsen te koop. Bijvoorbeeld bij benzinestations en tijdschriftenwinkels.

    Tijden

    De tijden waarbinnen u de parkeerschijf in de blauwe zone moet gebruiken:

    KernDuurTijdenDagen
    Hasselt1 uur08:00 - 18:00 uurmaandag t/m zaterdag
    Genemuiden
    Pr. Julianastraat
    1,5 uur08:00 - 18:00 uurmaandag t/m zaterdag
    Genemuiden
    Markt, Langestraat, Havenplein, Kruisstraat
    1,5 uur10:00 - 18:00 uurmaandag t/m zaterdag
    Zwartsluis2 uur09:00 - 18:00 uurmaandag t/m zaterdag

     Wilt u lang(er) parkeren?

     Parkeer dan op één van onze (lang-)parkeerplaatsen in de buurt van het centrum. Deze parkeerplaatsen zijn ook met borden aangegeven:

     • Hasselt: P-plaats van Nahuysweg, P-plaats Grintwal, P-plaats Gemeentehuis
     • Genemuiden: P-plaats Koppel, P-plaats Havenplein              
     • Zwartsluis: P-plaats Havendijk

     Gehandicaptenparkeerkaart

     Bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in een blauwe zone zonder parkeerschijf parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. 

      Handhaving in blauwe zone

      Onze BOA's en toezichthouders controleren regelmatig in de blauwe zone. De parkeerschijf moet goed zijn ingesteld en duidelijk te zien zijn. U mag niet langer parkeren dan de maximale parkeertijd (verschilt per kern). De kosten voor een parkeerovertreding in de blauwe zone zijn € 100 + € 9 administratiekosten. De opbrengsten van boetes zijn niet voor de gemeente, maar voor het Rijk. U ontvangt een acceptgiro van het CJIB. Wilt u bezwaar maken tegen de boete? Dan kunt u bezwaar indienen bij het CJIB na ontvangst van de acceptgiro.

      Let op:

      Buiten de blauwe zone moet u de algemeen geldende parkeerregels altijd volgen. Ook daar kunt u een boete krijgen als u fout, hinderlijk en/of gevaarlijk parkeert. De meeste boetes voor foutparkeren hebben hetzelfde bedrag als foutparkeren in de Blauwe Zone.

       Heeft u gevonden wat u zocht?