Onder medisch afval verstaan we stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. U kunt voor dit extra afval een tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente.

Omdat medisch afval niet (goed) gescheiden kan worden, hebben inwoners met een chronische ziekte of medische beperking vaak meer restafval. We willen niet dat deze inwoners extra betalen voor afval waar zij niets aan kunnen doen. Daarom is er nu de regeling Tegemoetkoming Medisch Afval.

Tegemoetkoming voor medisch afval

Heeft u extra afval door medisch materiaal? Maak dan gebruik van de regeling Tegemoetkoming Medisch Afval. U hoeft dan een deel van uw afvalkosten niet te betalen. De hoogte van de kwijtschelding verschilt per persoon.

Hoe werkt het?

Wilt u de tegemoetkoming voor onvermijdbaar medisch afval aanvragen? Dan ontvangen we uw aanvraag graag voor 1 december van het jaar waarover u de tegemoetkoming wilt ontvangen. Een aanvraag voor de tegemoetkoming kunt u doen door het aanvraagformulier in te vullen op te sturen naar: 

Gemeente Zwartewaterland
Team Afval
Postbus 23
8060 AA Hasselt

U heeft de keuze uit een eigen formulier of een formulier waarbij de apotheek goedkeuring geeft. 

Aanvraagformulier met uw eigen verklaring  Aanvraagformulier met verklaring apotheek

Vragen?
Bij vragen over de regeling kunt u contact opnemen met Team Afval. Dit kan via 14 038.

De verordening(externe link) waarin deze nieuwe regel is opgenomen staat gepubliceerd op Overheid.nl. 

Hoe hoog is de tegemoetkoming?

Heeft u extra afval door medisch materiaal? Dan kunt u een gebruik maken van de regeling Tegemoetkoming Medisch Afval. De hoogte van de kwijtschelding verschilt van persoon tot persoon. Jaarlijks wordt bepaald hoe vaak inwoners van Zwartewaterland hun restafval wegbrengen. Alle lediggingen vaker dan dit aantal wordt dan kwijtgescholden.

Waar kan ik oude medicijnen en gebruikte naalden inleveren?

Oude medicijnen bevatten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Daarom zamelen we dit apart in. Dit kan bij uw eigen apotheek of via de ROVA. U kunt een afspraak maken met de ROVA via 038-427 37 77 . De ROVA komt het dan aan huis ophalen.

Hoe moet ik oude medicijnen en gebruikte naalden inleveren?

Gebruikte injectienaalden worden alleen geaccepteerd als u ze in een stevige gesloten verpakking aanbiedt. Dit kan in speciale naaldenbekers of in de originele verpakking. De ROVA of uw apotheker heeft daarvoor speciale bakjes. Medicijnen moeten zonder doosje en zonder naamsticker ingeleverd worden. Dit vanwege privacy redenen.