Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Maak daarvoor een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen. Ook voor het ophalen maakt u een afspraak. Dat kan online of u belt naar 14 038

Maak online een afspraak

Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. 

Wat neem ik mee?

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Een goedgelijkende pasfoto die
  • niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en
  • voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt in het gemeentehuis geen pasfoto's laten maken.
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvraag ID-kaart voor kinderen tot 12 jaar

 • Online toestemming van alle ouders of gezaghouders, ook van de ouder die bij de aanvraag aanwezig is. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Is online toestemming geven met DigiD niet mogelijk? Neem dan contact met ons op via 14 038.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

  Online toestemmingsformulier 

ID-kaart afhalen

 • U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. In bijzondere gevallen kan dit langer duren. Ook voor het afhalen maakt u een afspraak.
 • Kinderen moeten altijd bij het afhalen aanwezig zijn. Vanaf 12 jaar mag een kind zelf het document afhalen.

Maak online een afspraak

Snel nodig?

Als u uw ID-kaart sneller nodig heeft, vraag dan aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 14.00 uur. Uw paspoort kunt u dan de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, kan het wat langer duren. Een spoedaanvraag kost € 57,05extra. 

Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort.

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Wat kost het?

ID kaart vanaf 18 jaar: € 75,80

ID kaart tot 18 jaar: € 40,90

Spoedtoeslag: € 57,05