In onze gemeente mag u carbidschieten op 31 december 2023 vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2024 om 02.00 uur 's nachts. Een vergunning is niet nodig. Wel vragen we u om zich te houden aan de spelregels. En rekening te houden met de buurt.

Carbidschieten hoeft u vooraf niet te melden bij de gemeente. De regels die gelden bij het carbidschieten, staan in de Algemene plaatselijke verordening (artikel 2:73a).

Carbidschieten op het Havenplein

Het traditionele carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden vindt dit jaar niet plaats op 31 december, maar op zaterdag 30 december tussen 12.30 en 16.00 uur.

Let op! Vanwege het carbidschieten is parkeren op het Havenplein op 30 december niet mogelijk tussen 08.00 en 19.00 uur.

Bij het afsteken houdt u zich aan deze regels:

 • U gebruikt een melkbus met een inhoud van maximaal 50 liter.
 • U schiet met een plastic bal.
 • U schiet niet in de buurt van verzorgingshuizen, kerken en overheidsgebouwen.
 • U zorgt niet voor gevaar of schade voor de omgeving en directe omstanders.
 • U voorkomt tijdens het schieten overmatig gebruik van alcohol.

Controle door gemeente en politie

Samen met de politie controleren wij dat het carbidschieten veilig gebeurt. Houdt u zich niet aan de regels? Of zorgt u voor overlast of gevaarlijke situaties? Dan komen wij in actie. 

Veilig carbidschieten

Gaat u carbidschieten? Dan is het belangrijk dat u weet wat u doet. Met de onderstaande 6 veiligheidstips voorkomt u ongelukken.

 1. Bereid u goed voor
  Lees de spelregels op deze pagina. En informeer uzelf over hoe u veilig kunt carbidschieten.
 2. Schiet alleen met een ervaren BOCK
  De Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) ziet er op toe op dat het carbidschieten veilig gebeurt. Lees meer over de BOCK en de veiligheidstips op www.wieisdebock.nl(externe link).
 3. Bescherm uzelf en anderen
  Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om uzelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen. Schiet niet richting openbare wegen of paden of in de richting van woningen of gebouwen.
 4. Zorg voor EHBO
  Zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn. Zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kunt u snel handelen als er toch iets verkeerd gaat.
 5. Gebruik goed materiaal
  Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet alleen met een plastic bal en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
 6. Ontsteek het carbid veilig
  Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus en elkaar staat.

Overlast? Doe een melding!

Ziet u tijdens de jaarwisseling een gevaarlijke situatie? Of iemand die iets vernielt? Bel de politie: 0900 88 44. Of bij spoed: 112. U kunt ook een melding  maken via Meld Misdaad Anoniem. Dit kan per telefoon: 0800 70 00. Of online op www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link).