Nederland stopt met het gebruik van aardgas in woningen en andere gebouwen. We gaan opzoek naar duurzame alternatieven om mee te verwarmen en te koken. Een grote opgave en een grote verandering. Wat wel hetzelfde blijft: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

De komende jaren gaan de eerste bestaande wijken van het aardgas af. Uiteindelijk moeten alle woningen in 2050 van het gasnet zijn afgesloten. Dat duurt nog even, maar dat is geen reden om stil te zitten. Je kunt vast beginnen met het verduurzamen van je huis, zodat deze overgang straks makkelijker is.

Dichten van naden en kieren

Via naden en kieren gaat er veel warmte verloren. Door deze te dichten houdt je de warmte binnen en bespaar je energie. Naden en kieren zijn vaak te vinden bij deuren, ramen, in de meterkast, bij het kruipluik en de brievenbus. Door deze plekken tochtvrij te maken, wordt je huis een stuk comfortabeler en gaat je gasverbruik omlaag. Gebruik hiervoor tochtstrips, een tochtband, kit of een brievenbusklep. Eenvoudig zelf aan te brengen.

Gaat u aan de slag met het dichten van naden en kieren in uw woning? Kijk dan eens op www.energiebespaartas.nl en vraag gratis een energiebespaartas aan. In deze tas zitten energiebesparende producten en een kortingsvoucher te besteden aan advies of verdere energiebesparende producten.
 

Isoleren

Je huis goed isoleren is een belangrijke stap op de weg naar een aardgasvrije woning. Een goed geïsoleerde woning verbetert het comfort van je woning. Het houdt warmte beter vast, het tocht minder en zorgt ook voor minder geluidsoverlast van buiten. Er zijn verschillende manieren om je huis beter te isoleren, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ glas of een spouwmuurisolatie. 

Heeft u advies nodig? Schakel dan onze onafhankelijke energieadviseur in.
 

Verwarmen

Het aardgas gaat verdwijnen, uw woning moet u op een andere manier gaan verwarmen. Er zijn drie manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Uw woning aansluiten op een warmtenet (ook wel stadsverwarming), een elektrische oplossing of aardgas vervangen door groen gas. Voorbeelden van een elektrische oplossing zijn een warmtepomp, zonneboiler of infraroodpanelen. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. 
 

Koken

Zolang uw woning nog is aangesloten op het gasnet, kunt u op gas blijven koken. Vroeg of laat stappen we allemaal over op elektrisch koken. Op het moment dat uw keuken of kookplaat aan vervanging toe is, is het verstandig om al vast te kiezen voor een elektrische kookplaat. Een inductieplaat is de energiezuinigste optie. Laat u altijd goed adviseren of uw huidige elektriciteitsaansluiting hier voldoende geschikt voor is, soms is er een extra elektriciteitsgroep nodig.

Heeft u gevonden wat u zocht?