Door de stijging van de zeespiegel wordt het waterpeil van het IJsselmeer en de daarmee verbonden wateren steeds hoger. Daardoor neemt de kans op overstromingen en eventuele dijkdoorbraken toe.

Als er in Zwartewaterland een overstroming plaatsvindt levert dit 3 belangrijke problemen op, namelijk: 

  • In Genemuiden en het buitengebied rondom Genemuiden is het lastig om te evacueren als er eenmaal een overstroming is geweest. Als de N759 onder water staat, zijn er nog maar twee evacuatieroutes beschikbaar. Één daarvan is de dijk Cellemuiden, die niet geschikt is voor veel en zwaar verkeer.
  • Bij een overstroming van het gebied rondom Genemuiden bestaat de kans dat de rioolwaterzuivering uitvalt. Dit betekent dat alle woonplaatsen in Zwartewaterland dan geen zuivering meer hebben. Onder minder extreme omstandigheden blijft de zuivering gelukkig wel lang bruikbaar.
  • Het trafostation bij Zwartsluis kan een waterhoogte van 1.50 meter aan. Door golfslag na een dijkdoorbraak kan de waterhoogte tijdelijk groter zijn. De kans hierop is klein, maar als het wel gebeurt zijn de gevolgen in de regio groot. Het trafostation levert namelijk stroom aan de rioolwaterzuivering bij Genemuiden, het gemaal Zedemuden, de keersluis in Zwartsluis en de kernen van Genemuiden en Zwartsluis. Ook delen van Meppel en Steenwijkerland worden door deze trafo van stroom voorzien.