Als gemeente willen we de negatieve gevolgen van hitte zoveel mogelijk beperken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de overlast van hittestress te beperken. Meer groen, meer schaduw en minder straatwerk zijn daarbij belangrijke stappen.

Nieuwbouwplannen en ontwerpen voor de openbare ruimte moeten zó worden vormgegeven dat hittestress wordt voorkomen. Als gemeente zorgen wij voor verkoeling op plekken in de openbare ruimte waar mensen dat zelf niet kunnen realiseren.

Belangrijkste doelen

Wij hebben als doel dat iedereen in Zwartewaterland moet kunnen genieten van een koele, schaduwrijke plek. Daarom realiseren wij dit soort plekken op vijf minuten loopafstand voor mensen die daar op hun eigen terrein geen mogelijkheid voor hebben. Met behulp van het groenbeleidsplan zetten we in op verdere vergroening. Ons doel? De openbare ruimte voorzien van 1 boom per 2,75 inwoners.

Hoe gaan we overlast door hitte beperken?

In de kernen willen we genoeg groen en water aanleggen, zodat er verbinding ontstaat met het buitengebied. Zo creëren we meteen een natuurlijke 'verkoeling'. Dat doen we als volgt:

  • We reserveren voldoende ruimte voor groen bij nieuwe bouw- en ontwikkelplannen
  • Bij de aanleg, vervanging of het onderhoud van openbaar groen proberen we zoveel mogelijk schaduw te creëren. Ook willen we meer groen realiseren op plaatsen waar kwetsbare groepen verblijven, zoals verzorgingshuizen op langzame routes naar voorzieningen.
  • Nieuwe en bestaande openbare parkeergelegenheden worden zoveel mogelijk ingericht met bomen, zodat er meer schaduw ontstaat. 
  • Bij de aanplant van nieuwe bomen kiezen we voor soorten die bij een opwarmend klimaat goed blijven groeien. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwassen bomen die voldoende schaduw geven.
  • Het groen wordt zó aangelegd dat de wind voor maximale verkoeling zorgt op warme dagen. 

Nieuwbouw

Voor nieuwbouwontwikkelingen geldt de eis dat er zoveel mogelijk wordt ingespeeld op het voorkomen van hittestress.  Dat betekent onder andere dat er voldoende groen en verkoelende plekken moeten worden aangelegd, van minstens 200m² binnen vijf minuten lopen.

Openbare ruimte bestaande stad

Bij de herinrichting van de openbare ruimte volgen we de richtlijnen uit het groenbeleid. Deze richtlijnen houden rekening met klimaatverandering. In de bestaande stad willen we inwoners vooral  motiveren om zelf maatregelen te nemen tegen hitte. Die maatregelen kunnen fysiek zijn, zoals het vergroenen van tuinen. Maar ook gedrag is belangrijk bij voorkomen van hittestress. Het hitteprotocol van het RIVM is daar een mooi voorbeeld van.