Steeds vaker krijgen we te maken met periodes waarin er weinig of geen neerslag valt. Dit leidt tot wisselende grondwaterpeilen en (versnelde) bodemdaling door aantasting van de veenbodems. Dit kan zorgen voor schade aan gebouwen.

Een deel van de oude bebouwing in Zwartewaterland is gefundeerd op houten palen. Deze houten palen zijn bij een lagere grondwaterstand extra gevoelig voor 'paalrot'. Dat leidt uiteindelijk tot scheuren en scheefstand van de panden. 'Maaivelddaling' zorgt op haar beurt voor schade bij het aansluiten van nutsvoorzieningen en schade aan de weginfrastructuur.

Droogte zorgt ook voor schade in de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan verminderde gewasopbrengst. Ook de natuur lijdt onder de droogte. Lage waterstanden op het Zwartewater, de IJssel en het IJsselmeer zorgen ervoor dat delen van het water niet begaanbaar zijn.

Ook kan droogte leiden tot ophopingen en meer ongedierte in het riool. Er is ook meer risico op branden, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, natuurgebieden en in wegbermen.