Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo¬caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Hasselt en Zwartsluis zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. 

‘Levenslicht’ bij Joodse begraafplaatsen in Hasselt en Zwartsluis 

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseert in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland herdenkingsbijeenkomsten rondom Levenslicht. Het programma bestaat uit bijdragen van de Stichting Herdenking Joods Leven, burgemeester Bilder, een lokale historicus en de plaatselijke muziekvereniging. 

In Hasselt vindt de herdenking plaats bij de Joodse begraafplaats aan het Bolwerk op vrijdagavond 24 januari om 19:00 uur. Hier wordt het kunstwerk onthuld en het blijft daar staan tot en met 27 januari. Daarna verhuist het monument naar Zwartsluis. Daar vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats op dinsdagavond 28 januari om 19:00 uur bij de Joodse begraafplaats aan de Baanstraat. Het monument blijft tot en met 2 februari in Zwartsluis. U bent van harte welkom om aan te sluiten om gezamenlijk de Holocaustslachtoffers te gedenken.

Uiteraard kunt u Levenslicht ook op een ander moment bekijken. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 18:00 tot 20:30 uur te bezoeken.