Martijn Oosting en Niels de Vries zijn de komende maanden bekende gezichten in vijf wijken van Zwartewaterland. Zij helpen bewoners van Greente, Tag, Om de Weede, Barsbeek en Dedemsvaart-Zuid op weg naar gasvrij wonen. Dat doen ze binnen het programma ‘Stap voor Stap naar Aardgasvrij’ van de gemeente Zwartewaterland. “Wij onderzoeken de behoeftes van bewoners en geven advies over verstandige stappen”, vertellen Martijn en Niels.

Martijn Oosting en Niels de Vries

Zwartewaterland werkt net zoals alle Nederlandse gemeenten aan de warmtetransitie. Dat betekent dat alle wijken in de toekomst van het gas af gaan. Voor die stap is nog tijd genoeg, benadrukt wethouder Harrie Rietman. “Het is vooral belangrijk dat mensen zich in het onderwerp verdiepen. Dan zet je makkelijker de goede stappen. Bijvoorbeeld bij een verbouwing of op het moment dat je cv-ketel het begeeft. Wij gaan onze inwoners de komende tijd uitgebreid informeren en adviseren.”

Wijkuitvoeringsplannen

Dat gebeurt eerst in vijf wijken in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Samen met de bewoners werkt de gemeente aan de zogenoemde ‘wijkuitvoeringsplannen’. “We onderzoeken hoe wijken het beste van het gas af kunnen. Uiteindelijk doel is het bepalen van een jaartal waarop de betreffende wijk van het aardgas af kan. Voor elke woning kan de oplossing anders zijn. De komende tijd inventariseren we de situatie, zodat we een beter beeld krijgen van de maatregelen die bewoners zelf al hebben genomen. Dat doen we onder meer met een enquête”, vertelt Martijn. 

De vijfde wijk in Zwartewaterland is de Barsbeek. Daar is in 2020 al een voorschot genomen op het wijkuitvoeringsplan. De komende tijd wordt samen met de bewoners bekeken of er nog nieuwe inzichten in het plan moeten komen. 

Bijeenkomsten en gesprekken

Martijn en Niels organiseren verder bijeenkomsten en voeren gesprekken aan de keukentafel. Die verplichten tot niets. “Van dwang is absoluut geen sprake. We geven vooral advies en brengen inwoners in contact met specialisten én misschien juist wel met elkaar. Ook vertellen we over subsidies en financieringsmogelijkheden. Verder brengen we in beeld of één oplossing voor meerdere woningen interessant is. Het levert voordelen op als bewoners gezamenlijk werkzaamheden laten uitvoeren”, zegt Niels. Hij hoopt mede daarom ook op een aantal ‘ambassadeurs’. “We komen graag in contact met wijkbewoners die al volop bezig zijn met duurzame maatregelen en die anderen daarover willen vertellen.”

Isolatie en warmte uit water

Voor veel huiseigenaren is isolatie vermoedelijk een belangrijke eerste stap. Beter isoleren van het dak, de muren of de vloeren levert snel financieel voordeel op. Zeker in een tijd waarin de energiekosten stijgen. Naast dat soort individuele maatregelen onderzoekt gemeente Zwartewaterland collectieve oplossingen. “We kijken bijvoorbeeld naar de kansen van aquathermie. Dat is een techniek waarbij je warmte uit het oppervlaktewater haalt. Mogelijk is dat een oplossing voor de Greente en Dedemsvaart-Zuid”, vertelt Rietman.

Geen verplichting

De wethouder benadrukt nogmaals dat niemand verplicht is tot dure investeringen en dat er nog voldoende tijd is voor de overstap. “Maar met de stijgende energieprijzen is dit wél een goed moment om er mee bezig te gaan. Investeringen verdien je relatief snel terug. Wij geven daar graag goed advies bij en helpen onze inwoners bij het maken van verstandige keuzes.”

Meer informatie over de Wijkuitvoeringsplannen staat op www.zwartewaterland.nl/wijkuitvoeringsplannen.