Met de tijdelijke opvang van asielzoekers op een schip in de Industriehaven in Genemuiden geeft Zwartewaterland gehoor aan de oproep van het Rijk. "Iedereen ziet wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nood is hoog. We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten", vertelt burgemeester Eddy Bilder.

"Elke gemeente in de regio IJsselland moet daarom zijn steentje bijdragen. Als Zwartewaterland doen we dat door de tijdelijke opvang van asielzoekers op een grote boot in de Industriehaven in Genemuiden. Met het oog op de omvang van dit schip, de beschikbaarheid van de ligplaats en de uitgangspunten die de Veiligheidsregio heeft gesteld, is dit de meest geschikte plek om op een verantwoorde manier invulling te geven aan de crisisnoodopvang in onze gemeente."

Oproep

Bilder: "Wij zorgen op dit moment ook nog steeds voor de noodopvang van inwoners uit Oekraïne. Op deze locaties in Genemuiden en Hasselt zijn de vluchtelingen door de inzet van de hele samenleving hartelijk ontvangen. We hopen dat ook de asielzoekers tijdens hun korte verblijf in Zwartewaterland kennis kunnen maken met de gastvrijheid van onze inwoners."

De gemeente heeft daarom een speciaal mailadres beschikbaar gesteld: opvang@zwartewaterland.nl. "Onze inwoners kunnen hier hun vragen over de crisisnoodopvang naar toe sturen", vertelt de burgemeester. "Maar ik wil ook vooral oproepen om ons op dit adres goede ideeën voor de dagbesteding toe te sturen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor de bewoners op de boot en voor onze inwoners."