De drie zwembaden in Zwartewaterland blijven open, de overdekte baden in Zwartsluis en Genemuiden worden gerenoveerd. Dit stelt het gemeentebestuur voor aan de gemeenteraad. “De zwembaden zijn belangrijk voor Zwartewaterland”, zegt wethouder Maarten Slingerland. “We wonen in een mooi gebied met veel water. Kinderen moeten dus dichtbij kunnen leren zwemmen.”

Het gemeentebestuur liet onderzoek doen naar de technische en bouwkundige staat van de zwembaden. Hieruit blijkt dat zwembaden Bestevaer en De Kragge toe zijn aan een renovatie.

Investering in inwoners

Het onderzoeksbureau bracht ook de mogelijkheden voor de toekomst in kaart. Hieruit kwamen vijf scenario’s. Drie daarvan gingen uit van één overdekt bad ergens in de gemeente en één openlucht bad. Bij de overige scenario’s bleven alle baden open. Hieruit koos het gemeentebestuur het scenario om de binnenbaden te renoveren.

“In Zwartewaterland gaan we zorgvuldig om met onze financiën”, zegt Slingerland. “Met renovatie van beide baden doen we een verantwoorde investering én kan iedereen die dat wil dichtbij in overdekte baden terecht.”

Kosten spreiden

Het gemeentebestuur kiest ervoor om de baden niet tegelijk te renoveren. Eerst wordt De Kragge aangepakt en daarna Bestevear. “Zo kunnen we de kosten beter spreiden”, aldus de wethouder. “Bij de vaststelling van de kadernota heeft de gemeenteraad extra middelen beschikbaar gesteld. Onze inwoners kunnen straks in moderne, duurzame en comfortabele baden zwemmen.”

Informatiebijeenkomst 15 november

Maandag 15 november is er een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad over het openhouden van de zwembaden. Bewoners kunnen dan inspreken, door uiterlijk vrijdag 12 november te mailen naar griffie@zwartewaterland.nl