HASSELT – Henk Hoogeboom, Klaas Henk van der Steege en Wouter van de Lustgraaf uit Hasselt en Genemuidenaar Wichem Westhoff zijn de eerste energiecoaches van de gemeente Zwartewaterland. Ze gaan inwoners tips en adviezen geven die de energierekening omlaag brengen. Wethouders Harrie Rietman en Jan van der Poel reikten hen maandag certificaten uit.

Die papieren zijn het slotstuk van de opleiding die het viertal volgden bij het energieloket. Ze gaan nu als vrijwilliger aan de slag in Zwartewaterland. De komende maanden bezoeken ze inwoners die in de problemen komen door torenhoge energierekeningen. Samen met bewoners lopen ze door een woning en geven ze tips die zorgen voor besparingen.

Energiearmoede

De energiecoaches maken onderdeel uit van maatregelen waarmee Gemeente Zwartewaterland ‘energiearmoede’ te lijf gaat. Wethouder Rietman is blij met de inzet van de vrijwilligers. “Jullie doen nuttig en belangrijk werk. Heel fijn dat jullie mensen een zetje in de rug willen geven. Dat is met de huidige energieprijzen hard nodig. Soms zijn eenvoudige tips al heel waardevol: wat je niet verbruikt, hoef je ook niet besparen”, aldus de wethouder.

Zeshonderd huishoudens

Volgens Rietman heeft de gemeente de potentiële doelgroep goed in beeld. Dat zijn in eerste instantie bewoners van slecht geïsoleerde woningen. Dat zijn de eerste mensen die door de gestegen energieprijzen in de problemen komen. Naar schatting gaat dat in Zwartewaterland om zeshonderd huishoudens. Rietman wijst erop dat dat de energiecoaches nog een functie hebben. “We moeten met elkaar beter met de aarde omgaan. Jullie adviezen sparen ook het klimaat.”

Gemotiveerde energiecoaches

De vier energiecoaches gaan vol motivatie aan de slag. “De energiekosten zijn het gesprek van de dag. Ik vind het een interessant onderwerp en hoop dat ik mensen kan helpen”, zegt Klaas Henk van der Steege. “Ik heb tientallen jaren in de CV-branche gewerkt. Ook toen merkte ik al dat je mensen met kleine tips kunt helpen. Toen ik de advertentie van de gemeente zag, had ik meteen interesse. In deze functie kan ik mensen met mijn kennis van dienst zijn”, zegt ook Wichem Westhoff.

Gratis energiegesprek

De gemeente verstuurt de komende tijd gericht uitnodigingen voor een bezoek van een energiecoach. Binnenkort kunnen Zwartewaterlanders die interesse hebben in een gratis en vrijwillig energiegesprek zich melden. “Ik hoop dat jullie snel meer collega’s hebben, zodat we nog meer inwoners kunnen helpen”, aldus Rietman, die de energiecoaches ‘veel plezier en veel tevreden klanten’ toewenst.

Heeft u een laag inkomen en hoge energiekosten? Dan kunt u een afspraak maken via zwartewaterland.nl/energiecoaches’