De gemeente is verantwoordelijk voor zorg, jeugdhulp en ondersteuning bij werk en inkomen. De regels hierover stonden eerst in 11 verschillende verordeningen. Sinds januari 2020 hebben we deze 11 verordeningen samengevoegd in één verordening Sociaal Domein. 

Waarom één verordening sociaal domein?

Met de nieuwe verordening komt de mens centraal te staan, in plaats van de regels. We kijken eerst hoe we kunnen helpen. Daarna kijken we pas of het past binnen de wettelijke kaders van het sociaal domein. Het mag voor u niet uitmaken vanuit welk ‘potje’ of ‘wettelijk kader’ u hulp krijgt.

Wethouder Gerrit Knol: “Als een inwoner voor een gesprek over een uitkering bij de gemeente komt, kijken we eerst naar wat iemand nodig heeft om zichzelf goed te kunnen redden. Heeft iemand hulp nodig bij geldzaken? Of helpt een zorgtraject om weer op eigen benen te kunnen staan. Het kan zo zijn dat mensen niet meer kunnen werken, maar zichzelf wel nuttig kunnen maken. De gemeente kijkt dan samen met de inwoner naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.”
 

Inhoud verordening Sociaal Domein

In de infographic kunt u bekijken wat er in de verordening Sociaal Domein staat.

Infographic

Bekijk de verordening

U kunt de complete verordening Sociaal Domein bekijken op overheid.nl(externe link).
 

Heeft u gevonden wat u zocht?