Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken. Maar ook als u een wapenvergunning aanvraagt. 

U vraagt een VOG aan bij de gemeente. U krijgt het aanvraagformulier meestal van de persoon die om de verklaring vraagt.

Online aanvragen VOG

Hoe werkt het?

U kunt een VOG aanvragen bij de gemeente met het aanvraagformulier VOG (PDF). Vul het formulier in en maak een afspraak via de knop 'afspraak maken aanvraag VOG'. U kunt uw VOG ook online aanvragen. Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing via de post thuis gestuurd.

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen?

Als u zelf niet naar de gemeente kan komen, mag iemand anders de VOG voor u aanvragen. U moet deze persoon hier toestemming voor geven. Dit noem je machtigen. Dat doet u met het machtigingsformulier.

Wat moet ik meenemen?

  • Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier VOG (pdf).
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Afspraak maken aanvraag VOG

Wat kost het?

Aan de balie van het gemeentehuis kost een VOG € 41,35.
Voor vrijwilligers: de organisatie waar u voor werkt, kan een VOG meestal gratis online voor u aanvragen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid(externe link).