Wat is het?

Het voorstel van de regering om asbestdaken vanaf 2025 te verbieden gaat NIET door.

Om de risico’s te verkleinen en uit te sluiten, werkt de regering wel aan een verbod op asbestdaken. Of, en per wanneer er een eventueel verbod komt, is nu nog niet duidelijk. Op de websites van Milieucentraal, Infomil en van de provincie Overijssel le​est u alles over asbestdaken.

Waarom werken aan een mogelijk verbod?

Het gebruik van asbest als bouwmateriaal is al sinds 1993 verboden. Alle asbesthoudende daken in Nederland (asbesthoudende golfplaten, leistenen en bitumen) zijn minstens 25 jaar oud. Die daken vormen een steeds groter risico voor de gezondheid en het milieu. Daarom werkt de regering aan een verbod op asbestdaken.

Wat betekent dit?

Eigenaren van gebouwen met een asbestdak hoeven deze daken NIET voor 2025 te (laten) verwijderen. Hierbij maakt het niet uit of dit dak in bezit is van een particulier, een bedrijf of de overheid. Ook de toestand van het dak is niet relevant.

Vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu is het wel aan te bevelen deze daken zo spoedig mogelijk te (laten) verwijderen.

Eigenaren zelf verantwoordelijk

Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig vervangen van het asbestdak.

Hoe kom ik erachter of ik een asbestdak heb?

Ga naar de Asbestdakenkaart en/of doorloop onderstaand stappenplan om vast te stellen of u mogelijk een asbestdak heeft.

STAP 1

Is het dak van vóór 1994?NEEgeen asbest
JARiet of dakpannengeen asbest
Bitumen of dakleienmogelijk asbest
GolfplatenGa naar STAP 2

STAP 2

Golfplaten met de letters NT, AFM, NA, AP of AV in de code*geen asbest
Golfplaten met de letters AT, NF of CAF in de code*asbest

*De code kunt u vinden op de 2e golf van de golfplaat 

Wilt u zeker weten of het een asbestdak is?

Alleen in een laboratorium kan met 100 procent zekerheid worden vastgesteld of een materiaal of product asbest bevat. Schakel daarom een (erkend) bedrijf in om een ‘asbestinventarisatie’ uit te laten voeren. Zij onderzoeken het dak, nemen monsters en laten deze in een laboratorium onderzoeken.

Meer over het verwijderen van astbestdaken

Heeft u gevonden wat u zocht?