In mei 2021 zijn, in opdracht van de gemeente Zwartewaterland, Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) en bouwbedrijf Kijk in de Vegte gestart met de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. Uitgangspunt voor het ontwerp was het behouden van de poortfunctie.

Fundering Veerpoort in 2016 opgegraven

In de Middeleeuwen was de stad Hasselt volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions. Deze muur moest de burgers van de stad beschermen tegen de vijandige aanvallen. In de muur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg) en Enkpoort (Ridderstraat).Ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden van de Kaai is in 2016 gegraven naar restanten van de Veerpoort en fundamenten van de stadsmuur. De blootgelegde fundamenten van twee ronde torens met daartussen een doorgang, dateren uit de veertiende eeuw. De Veerpoort is in 1828 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe poort. Voor de nieuwe poort, meer een groot inrijhek, zijn waarschijnlijk deels stenen van de afgebroken poort gebruikt.

Poortfunctie blijft bewaard

In 2016 heeft een grote groep betrokkenen en geïnteresseerden zich gebogen over de vraag hoe de overblijfselen van de poort zichtbaar konden worden gemaakt. Op basis van de gesprekken is in 2017 een voorlopig ontwerp gemaakt. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de poortfunctie behouden bleef. 

Unieke kans voor leerlingen OVG

OVG biedt leerwerktrajecten aan in de omgeving. De leerlingen kunnen bij de bouw van de Veerpoort de benodigde werkervaring opdoen. Bouwbedrijf Kijk in de Vegte brengt de gewenste ervaring in. “Dit project biedt unieke mogelijkheden voor leerlingen om ervaring met metselwerk in niet alledaagse vormen op te doen: aansluitingen aan historisch metselwerk, overkragingen van rond naar veelhoekig en twee grote poortbogen. Werk om na voltooiing trots op te kunnen zijn!”, zegt wethouder Harrie Rietman enthousiast.

Afbeelding Veerpoort in aanbouw oktober 2021
De Veerpoort in aanbouw - oktober 2021

Basisschoolleerlingen plaatsen tijdcapsule

Leerlingen van groep 8 van De Toermalijn en Het Anker plaatsten op 30 juni 2021 een tijdscapsule, gevuld met hedendaagse informatie, in de Veerpoort. Dit deden zij in aanwezigheid van wethouder Rietman en initiatiefnemer John Assink van de lokale archeologische werkgroep. "Steengoed deze actie", vertelt Rietman.

De tijdcapsule bevat een veelheid aan historische, toeristische en actuele informatie over Hasselt. Het is de bedoeling om de tijdcapsule over 100 jaar weer te openen.

foto plaatsing tijdcapsule in de Veerpoort door leerlingen van de toermalijn en het anker
Plaatsen van de tijdcapsule in de Veerpoort

Plaatsen eiken balk

Wethouder Harrie Rietman plaatste op 20 september 2021 samen met Hans Veldman en Bouwbedrijf Kijk in de Vegte een eikenhouten balk in de nieuwe Veerpoort in Hasselt. 

De wethouder plaatste boven de doorgang een eikenhouten balk. Deze komt uit een eik, die het bouwbedrijf uit Hasselt dit voorjaar in buurgemeente Dalfsen aankocht. De balk wordt met originele historische gevelankers uit Hasselt vastgezet aan het opgaande metselwerk. Eikenhout past bij Hasselt. In de hoogtijdagen van de Hanze werd in deze stad veel eikenhout verhandeld.

plaatsing eiken balk in veerpoort door wethouder Rietman en Hans Veldman
Wethouder Rietman en Hans Veldman plaatsen eiken balk in de Veerpoort

Heeft u gevonden wat u zocht?