Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen CoronaMelder gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Meer weten? In dit artikel zetten we 7 veelgestelde vragen op een rij. 

Hoe werkt CoronaMelder?

Als je je bij de GGD laat testen op corona en het coronavirus blijkt te hebben, word je gebeld door de GGD. De medewerker van het bron- en contactonderzoek vraagt dan of je
CoronaMelder gebruikt. Zo ja, dan kun je samen met de GGD in de app melden dat je positief getest bent. Vervolgens krijgen andere app-gebruikers die langer dan 15 minuten bij jou in de buurt waren, een melding. Daarin staat welke maatregelen zij kunnen nemen en of ze zich kunnen laten testen. Zo weten mensen na een melding dat ze meer kans hebben om besmet te zijn. Ook kunnen ze zo voorkomen dat ze onbewust een ander besmetten. 
 

Hoe gebruik ik CoronaMelder?

CoronaMelder is eenvoudig te gebruiken op een telefoon. Dit doe je zo:

  1. Download de CoronaMelder-app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Heb je een iPhone? Dan vind je de app in de App Store.
  2. Installeer de app. Op het scherm van je telefoon lees je hoe dit moet.
  3. Volg de stappen in de introductieschermen. 
  4. Zet in de instellingen van je telefoon bluetooth aan én laat deze aan staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere app-gebruikers in de buurt bent geweest.
  5. Ontvang je een melding? Open CoronaMelder en lees wat je kunt doen en of je je moet laten testen. 
  6. Blijk je zelf corona te hebben? Dan is het jouw eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app.  

Vind je het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende om te helpen. Ook veel bibliotheken kunnen je helpen bij het installeren. Of bel de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.
 

Hoe gaat CoronaMelder om met mijn privacy?

De app werkt zonder persoons- en locatiegegevens. Als je telefoon via bluetooth met andere app-gebruikers in de buurt contact maakt, is dit via een willekeurige code. CoronaMelder weet dus niet wie of waar je bent. Ook als je het coronavirus krijgt en dit via de app meldt, is dit niet aan jouw persoonsgegevens te koppelen. Zowel het gebruik van de app als het samen met de GGD melden van jouw positieve testuitslag is altijd vrijwillig.

Stel, ik krijg een melding via de app. Wat staat daar in?

In de melding staat hoeveel dagen geleden je dicht bij iemand was die later corona blijkt te hebben. Het is niet bekend wie dat was, waar of wanneer precies. Ook lees je wat je kan doen en of je je kan laten testen. 

Wanneer krijg ik een melding?

Je krijgt een melding als je langere tijd bij iemand in de buurt bent geweest die later positief is getest. Bijvoorbeeld als je:

  • naar school of werk ging;
  • een borrel of etentje had;
  • gesport hebt;
  • met het OV reisde.

Fietste iemand voorbij? Dan krijg je geen melding: jullie waren maar kort bij elkaar in de buurt

Is de app verplicht?

Nee, het downloaden en het gebruik van CoronaMelder is altijd vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken. Ook mag niemand je vragen CoronaMelder te laten zien om ergens toegang te krijgen.

Meer weten?