Het Van Stolkspark is een plek waar inwoners en toeristen kunnen verblijven, wandelen en sporten. Het park wordt voor iedereen toegankelijk. Zo worden de paden en ingangen rolstoelvriendelijk gemaakt, de grasmat verbeterd, het speelveldje ingericht tot natuurspeelplaats en met de plantenkeuzen en snoeien meer kleur aangebracht.

Tuinhistorisch onderzoek, voorlopig ontwerp en inrichtingsplan

In het Leefbaarheidsplan Hasselt spraken inwoners de wens uit om het monumentale Van Stolkspark op te knappen en beter te benutten. De gemeente Zwartewaterland heeft daarop een Tuinhistorisch Onderzoek laten uitvoeren en een Voorlopig Ontwerp en Inrichtingsplan laten opstellen. Uitgangspunt hierbij is binnen historische kaders het park beter gebruiken. 

Net als bij het Leefbaarheidsplan zijn inwoners ook bij het historische onderzoek en het voorlopige inrichtingsplan nauw betrokken geweest.

De documenten kunt u hieronder downloaden.

Downloads

Rolstoelvriendelijk maken van paden en ingangen

Op 11 juni 2021 hebben wethouder Harrie Rietman en Stefan van Dijk het opgeknapte Van Stolkspark in Hasselt symbolisch geopend. Het park heeft rolstoelvriendelijke ingangen en paden gekregen en de muziekkoepel en volières zijn opgeknapt. 

Opening van Stolkspark door Stefan van Dijk

Boomhut en grote picknicktafel voor jong en oud

Een hippe houten speelhut voor de kinderen, met daarbij een zeer lange houten picknicktafel. Hier kunnen (oudere) mensen elkaar op veilige afstand ontmoeten en samen genieten van het mooie park. Dat was het idee van Groep 7, De Toermalijn, Jessica en Juf Erna bij de verkiezing van de Stadscheques in het voorjaar van 2021. Met 12,4 % van de stemmen werd dit idee de “favoriet” van de stad. Zij krijgen een Stadscheque van € 2.500,- voor een uitdagende maar veilige boomhut, met lange picknickbank in het Van Stolkspark. Op 12 mei overhandigde Wethouder Rietman de enthousiaste klas hun Stadscheque.

Uitreiking stadscheque Toermalijn Hasselt
Wethouder Rietman reikt de Stadscheque uit aan groep 7 van De Toermalijn

Ook verraste hij ze met een extra prijs. Samen met een illustrator gaat de klas de boomhut ontwerpen. En zij mogen meedenken over de inrichting van het park. Dit hebben zij inmiddels gedaan. En met succes.....

Ontwerp boomhut Van Stolkspark van de Toermalijn
Ontwerp boomhut Van Stolkspark door groep 7 van De Toermalijn

Honderd jaar oud cadeau zo veel mogelijk terug in oude staat

In 2025 bestaat het Van Stolkspark precies een eeuw. Best kans dat het Hasselter park dan weer net zo fraai is als honderd jaar terug, dankzij een aantal bevlogen vrijwilligers. De bemiddelde Olga Eveline van Stolk Vas Visser schonk destijds haar tuin als cadeau aan de gemeente Hasselt. “Schat het grootse geschenk naar waarde en waardeer het”, zei burgemeester Roijer bij de opening op 10 juli 1925. 

Die oproep verwaterde de afgelopen decennia behoorlijk, zag Hasselter Ruthger Bergman vorig jaar met eigen ogen. Zijn woning grenst aan het park. “Ik liep met mijn toen 1,5 jaar oude zoontje een rondje. Op de muziekkoepel, die vol zat met graffiti, trapte hij zo door een plank heen. Niets ernstigs, maar voor mij was het de bevestiging dat er wat moest gebeuren. In mijn jeugd was het park een prachtige speelplek waar ook vaak wat te doen was. Het zou mooi zijn dat bewoners en bezoekers straks weer van het park kunnen genieten.”

Bergman sprak met organisaties en vrijwilligers die op wat voor manier dan ook bij het park betrokken zijn. “Ze wensten me allemaal veel succes en hoopten dat ik zou volhouden. Als er hulp nodig is, kan ik op ze rekenen. Verder zijn we een buurtinitiatief gestart. Samen met het Stadsteam van de gemeente Zwartewaterland maakten we plannen. Dankzij budget uit de leefbaarheidsplannen van de gemeente en subsidie van de provincie Overijssel kunnen we ook met de uitvoering beginnen.”

Het nodige snoeiwerk was een eerste stap. Daardoor valt er meer licht in het park. Ook ziet het gras er weer aantrekkelijker uit. “Een belangrijke volgende stap willen we voor Pinksteren realiseren. Dan heeft het park nieuwe paden. Net zoals in veel andere natuurparken zijn die straks voorzien van Schots graniet. Dat ziet er goed uit en is bovendien rolstoel- en rollatorvriendelijk. En daarmee past het precies bij onze gedachte: het park moet voor jong en oud toegankelijk zijn.”

De opknapoperatie gaat rustig verder. Naast de nieuwe paden werken de vrijwilligers onder meer aan de omgeving van de volière en vogelhokken. “Daar moet een soort pleintje komen waar mensen elkaar ontmoeten. Ook dat hopen we dit jaar nog voor elkaar te krijgen. Daarna is een nieuwe speeltuin een belangrijke wens. Daarvan worden nu de kosten in beeld gebracht. Ook werken we aan meer kleur in het park. Nu is het wel heel groen. We kijken welke planten en bloemen daarvoor geschikt zijn.”

Uiteindelijk hebben de vrijwilligers een gezellig park voor ogen waar Hasselters en bezoekers regelmatig bij elkaar komen. “Een plek waar mensen zich thuis voelen en waar je leuke evenementen en activiteiten kunt organiseren. Van een kerkdienst tot akoestische muziek of een kleinschalig festival. Dan heeft Hasselt weer het park zoals we dat allemaal nog van vroeger kennen.”
Een park ook vermoedelijk waar de gulle geefster uit 1925 met trots naar zou kijken.
 

Heeft u gevonden wat u zocht?

kinderen in het gras in het Van Stolkspark