De gemeente Zwartewaterland wil haar kernen aantrekkelijk houden. Voor de beste initiatieven in Hasselt heeft de gemeente een financiële bijdrage beschikbaar, een Stadscheque. In het voorjaar van 2021 werd een verkiezing gehouden.

Tot 7 april konden bewoners ideeën voor de binnenstad van Hasselt indienen. Hierop kwamen 21 reacties van zogenaamde Stadsbewegers binnen. Een jury nomineerde vervolgens 13 initiatieven. Inwoners van Hasselt konden tot 10 mei stemmen op deze initiatieven. Het beste idee was van De Toermalijn voor een speelhut in het park.

De initiatieven uitgelicht

Hieronder kunt u alle 13 initiatieven bekijken en wat daarvan al is gerealiseerd. Eerst de top 5 en daaronder de overige ideeën in willekeurige volgorde.

Uit de genomineerden hebben de inwoners een top 5 geselecteerd

Voor deze top 5 hebben we extra geld beschikbaar gesteld voor het verder uitwerken, vormgeven en versterken van de ideeën. 

1. Speelhut in het Van Stolkspark

Stadsbeweger: Groep 7, De Toermalijn, Jessica en Juf Erna

Een hippe houten speelhut voor de kinderen, met daarbij een zeer lange houten picknicktafel. Hier kunnen (oudere) mensen elkaar op veilige afstand ontmoeten en samen genieten van het mooie park. Daarbij moet een bewegwijzeringsbord komen voor gezinnen die als toerist naar Hasselt komen. De initiatiefnemers willen ook graag meedenken over de nieuwe plannen voor het park.

Met 12,4 % van de stemmen is dit idee van groep 7 van De Toermalijn de “favoriet” van de stad. Zij krijgen een Stadscheque van € 2.500,- voor een uitdagende maar veilige boomhut, met een lange picknickbank in het Van Stolkspark. Samen met een illustrator heeft de klas de boomhut ontwerpen. En zij mogen meedenken over de inrichting van het park. 

Uitreiking stadscheque Toermalijn Hasselt
Toermalijn winnaar van de Stadscheques
Afbeelding ontwerp speelhut Van Stolkspark
Ontwerp van de speelhut in het Van Stolkspark

Boomhut van groep 7 van De Toermalijn ‘favoriet’ van de stad

2. Middeleeuwse Vaandels stadscentrum

Stadsbeweger: Namens ondernemers en winkeliers centrum, Alice Bosman

Ondernemers en winkeliers willen graag met middeleeuwse vaandels het straatbeeld van de mooie stad Hasselt accentueren. Door vaandels boven de weg te hangen in de Hoogstraat, Ridderstraat en Nieuwstraat. En deze op later tijdstip eventueel uit te breiden naar de Kaai. Op deze vaandels komen afbeeldingen met een link naar de historie van Hanzestad Hasselt en het Bedevaartsoord. Een mooi aanzicht voor de toerist en onze trotse inwoners. 

Middeleeuwse vaandels nipt het tweede favoriete idee

Het idee voor middeleeuwse vaandels in het stadscentrum kreeg 10,7 % van de stemmen in de verkiezing voor de Stadscheques. Met de vaandels in Hoogstraat, Ridderstraat en Nieuwstraat willen winkeliers en ondernemers het straatbeeld van de stad Hasselt accentueren. Bovenop het gevraagde bedrag krijgen ze geld voor een extra vaandel bij de kop van de Hoogstraat.

3. Banken Kop Hoogstraat

Stadsbeweger: Erika Meuleman

Banken om de bomen maken, op de kop van de Hoogstraat in Hasselt. Op deze plek komt dan tevens informatie over wat Hasselt te bieden heeft. Zo moeten de vele fietsers Hasselt niet meer voorbijrijden, maar inrijden om al het moois in de stad te bewonderen. 

Idee voor banken op de kop van de Hoogstraat goed voor de derde plek

Met 10,1 % van de stemmen in de verkiezing voor de stadscheques was dit idee de derde favoriet. Met de extra bijdrage kan er een tweede bank om een boom worden geplaatst. Bij de banken komt ook informatie over wat Hasselt te bieden heeft. Samen met een ontwerper kijken de initiatiefnemers op welke manier dit kan worden vorm gegeven.

De banken zijn geplaatst op 10 juli 2021

Stadsbewerger Erika Meuleman: "Na veel denkwerk, aanvraag van de stadscheque, winnen... bestellen en prefab banken maken, was het op 10 juli 2021 zo ver.... de banken zijn geplaatst!! Dank iedereen in de Hoogstraat die heeft geholpen dit te realiseren!!

'Bij binnenkomst Hasselt even een plek om te rusten,  te bezinnen en te ontdekken wat onze mooie stad te bieden heeft...    Geniet ervan!!!
"Te mooi om links te laten liggen!  Sla rechtsaf dus!!"

Afbeelding banken kop Hoogstraat Hasselt
Banken aan de kop van de Hoogstraat

4. Hasselt groen | Meestersteeg

Stadsbeweger: CBS Het Anker, meester Erik en Lieke Vissers

Een idee van groep 6 van CBS Het Anker is om de Meestersteeg om te toveren naar een prachtige kleurrijke steeg. Een steeg zoals je die kent uit verre landen. Met veel bloemen en ruimte voor insectenhotels om Hasselt groener te maken. Dat is leuk voor de inwoners en de bezoekers van de stad. Wordt dit idee werkelijkheid? Dan daagt groep 6 andere klassen uit om plannen te maken voor een andere plek in de binnenstad.

Meer groen in Meestersteeg met 8,8 % van de stemmen vierde favoriete idee 

Dit idee van groep 6 van CBS Het Anker werd vierde in de verkiezing. Zij krijgen naast de stadscheque als extra prijs een tuinontwerper die samen met de klas een passend plan maakt voor de Meestersteeg. 

5. Ontvangst Justitie Bastion

Stadsbeweger: Namens bewoners Justitie Bastion, Adri Romijn

Een warm welkom bij binnenkomst van fietsers en wandelaars via Justitie Bastion. Een ''welkom in Hasselt'' bord met picknicktafels, informatie, een cache voor geocaching in het kanon, een blikvanger voor afval en een wifi hotspot met verwijzing. Het ontvangst op Justitie Bastion zo maken, dat de passanten aangetrokken worden tot een stop en nadien onze mooie stad bezoeken.

Warm welkom Justitie Bastion hekkensluiter top 5 favorieten

Dit idee kon rekenen op 8,6 % van de stemmen. Ook voor dit idee is een extra bijdrage beschikbaar waarmee een wifi hotspot kan worden gerealiseerd.

De plannen zijn afgelopen zomer uitgevoerd

De Stadscheque is helemaal uitgegeven, alle plannen zijn uitgevoerd. Een bord met een QR code verwijst naar de website van TIP. Er zijn picknicktafels, een wifi-hotspot en een cache voor geocaching in het kanon geplaatst. In het najaar worden er nog stinzenbollen geplant en dan is het een mooi plekje geworden om even bij te komen voor de buurt en voor fietsers!

afbeelding justitie bastion met bord en picknicktafels
Een warm welkom op het Justitie Bastion

Een stadscheque voor alle overige genomineerden 

Hieronder alle overige initiatieven die een stadscheque ontvangen om hun ideeën te verwezenlijken. De volgorde is willekeurig.

Groots Hasselt in miniatuur

Stadsbeweger: Stefan Steenbergen 

Groots historisch bezit van Hasselt in 3D miniatuur reproduceren. Er is al een ontwerp van de St. Stephanus en een eerste opzet van de Veerpoort. Daar kunnen nu ontwerpen van het oude gemeentehuis, de kalkovens, molen de Zwaluw en natuurlijk de grachten bijkomen.

Doel: het vergroten van de trots van Hasselt voor zowel eigen inwoners als toeristen, met milieuvriendelijk printmateriaal. In december krijgt een van de etalages in de binnenstad een sfeervolle wintereditie van Groots Hasselt in miniatuur. Een mooie reden voor een extra winters bezoek aan Hasselt!

afbeelding 3D miniaturen kalkovens
3D miniaturen kalkovens

3D Jacobsschelp op vlaggenborden in Hasselt

Stefan Steenbergen en wethouder Harrie Rietman onthulden op maandag 27 september 2021 een 3D Jacobsschelp op het vlaggenbord bij het oude stadhuis in Hasselt. 

Jacobsschelp verfraait binnenstad

Wandel-app

Stadsbewegers: ECHO, Nico Würsten en René Pastoor

Door Hasselt wandelen met muziek die is opgenomen in de Grote Kerk. De muziek is te beluisteren in een eenvoudig te downloaden app. De opnamen variëren van up-tempo tot easy listening en worden afgewisseld met citaten van onder andere Thomas a Kempis over pelgrimage. De doelgroep: actieve wandelaars met oog voor het religieuze erfgoed, pelgrims die rust en bezinning zoeken en camperaars.

Monument Van Nahuysbrug

Stadsbeweger: Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland, John Assink

Niet lang geleden zijn er delen van de oude van Nahuysbrug en de tramlijn van Hasselt gevonden. De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland wil nu een monument maken op de oorspronkelijke plek, aan de waterzijde bij Talamini. Achter het monument schuilt een stuk geschiedenis van Hasselt en de Tweede Wereldoorlog. Interessant voor bewoners en toeristen.

Stukje geschiedenis van Hasselt weer zichtbaar

Magneetvisser Jeroen Steenbergen viste vorig jaar een stuk van de voormalige Van Nahuysbrug uit het Zwartewater. De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland en de Historische Vereniging Hasselt werkten dit uit tot een monument, dat wethouder Gerrit Knol op 9 september 2021 onthulde. Een stukje geschiedenis van Hasselt is weer zichtbaar!

afbeelding monument Van Nahuysbrug bij het brugwachtershuisje in Hasselt
Monument Van Nahuysbrug bij het brugwachtershuisje in Hasselt

Kindermarktkraam

Stadsbeweger: Lieke Westerhof, 12 jaar

Lieke Westerhof is 12 jaar. Ze wil graag een opklapbare kindermarktkraam op de wekelijkse markt. Daar komt een speciale hoes omheen, zodat je kunt zien dat dat de kindermarktkraam is. Lieke heeft de kindermarktkraam en hoes zelf bedacht. Nu moeten deze nog gemaakt worden. Dan kunnen kinderen uit Hasselt op inschrijving daar straks zelf hun spulletjes verkopen.

De kindermarktkraam is te reserveren om je eigen spulletjes te verkopen

Op donderdag 19 augustus is de uitklapbare kindermarktkraam in gebruik genomen door stadsbeweger Lieke Westerhof. 

Ook een keer op de markt staan?

Wil jij een keer gratis samen met een volwassene op de donderdagmarkt in Hasselt staan van 14:00 tot 17:00 (1 uur later beginnen mag ook) om oude, nieuwe of zelfgemaakte spulletjes (geen eet- of drinkwaren) te verkopen? Schrijf je dan in bij het Teeuwland. Op het magneetbord in de hal vind je meer informatie. 

Een inklapbare tafel, hoes met opdruk en 2 inklapbare stoeltjes om als kraam te gebruiken zijn gratis in het Teeuwland op te halen. De stallingsplek is door de schuifdeuren links om de hoek bij de deur vluchtelingenwerk in inham (in het zicht). Na afloop voor 17:20/17:30 uur graag weer schoongemaakt terugbrengen op dezelfde plek.  

De plek voor de tafel en stoeltjes is tussen de kaaskraam en de notenkraam tegenover de Boni (vlakbij het parkeerplaatsje en de ingang van het Teeuwland). 

afbeelding Lieke Westerhof achter haar kindermarktkraam
Lieke Westerhof achter haar kindermarktkraam

Kabouterstad

Stadsbeweger: Jan van Assen

Een plek in het park maken met een verzameling kabouters, een soort kabouterstad. De kabouterstad begint klein, maar kan met hulp van inwoners van Hasselt verder groeien. Dit bevordert de samenhang in de stad en de attractie is leuk om te bezoeken met kleine kinderen. Zowel voor bewoners als bezoekers. 

Kabouter in Van Stolkspark Hasselt

Promotiefilmpje Hasselt

Stadsbeweger: René Pastoor

Kent u de ‘Moderne Tiedn, tied veur t nije riedn’ nog? De clips zijn destijds opgenomen in Hasselt, met de Doeks uut Hasselt. 2021 is een mooi moment om een promotiefilmpje te maken, vol trots op Hasselt, met trotse ondernemers en een knipoog naar de vroegere slogan.  

Ondernemers en winkeliers laten aan inwoners en toeristen zien wat er zoal lokaal gebeurt. We kunnen hiermee Hasselt meer zichtbaar maken, als stad met historie en een open vizier op de toekomst. Natuurlijk met kwinkslag naar “Moderne tied’n” maar nu met “Tied veur ’t nij geniet’n”.

 

Streetart Hanzestad Hasselt

Stadsbeweger: namens ondernemers en winkeliers centrum, Jenneke Kroes

Een mooie eyecatcher in het centrum van Hasselt. Een 3D streetart-tekening die in ieder geval in 2021 blijft zitten. Een aantrekkelijke selfie-plek, die Hasselt zichtbaar maakt op sociale media. Met een plek waar de geschiedenis van onze vroegere Hanzestad en de bedevaart tot leven komt., in 3D. 

Maritiem welkom

Stadsbeweger: Henk Woelderink

Een maritieme vlaggenmast plaatsen aan de Grintwal. Een mooie traditionele vlaggenmast met 6 tot 10 vlaggen, waaronder uiteraard de Hasselter vlag en de vlaggen van de maritieme bedrijven van Hasselt. Als groet, warm welkom en herkenning voor bezoekers. Vanaf het water, als uitnodiging om aan te leggen en terug te komen.