Een schip met 84 asielzoekers is vandaag aangekomen in Genemuiden. De boot krijgt tot en met 22 november een ligplaats in de Industriehaven. Na die datum vertrekt het schip uit de gemeente. Met deze tijdelijke huisvesting van de asielzoekers draagt Zwartewaterland bij aan de ontlasting van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Vrijwilligers maakten een korte wandeling met de asielzoekers

Het schip ‘MS Thurgau Saxonia’ lag de afgelopen vijf weken in Zwolle en kwam vanochtend naar Genemuiden. De crisisnoodopvang op het schip is nodig door de aanhoudende instroom van asielzoekers en gebrek aan opvangcapaciteit. Door het hele land verzorgen gemeenten momenteel tijdelijke opvangplekken. Zwartewaterland heeft daarbij gekozen voor opvang door middel van een schip.

Op het schip verblijven 84 asielzoekers, mannen en vrouwen, in de leeftijd van 13 tot en met 60 jaar. Zij zijn met de boot meegekomen vanuit Zwolle.

Ontvangst

Voor de asielzoekers was een ontvangst georganiseerd. Die bestond onder andere uit een korte wandeling om de omgeving van het schip te leren kennen. Met de hulp van verschillende vrijwilligers kregen ze op die manier meer informatie over hun nieuwe tijdelijke plek.

De asielzoekers blijven tot en met 22 november in Genemuiden. Samen met verschillende (lokale) verenigingen, organisaties en instellingen worden voor deze periode activiteiten georganiseerd. Zoals sportlessen en Nederlandse les. Verder krijgen de bewoners van het schip de mogelijkheid om tijdens hun verblijf in Genemuiden vrijwilligerswerk te verrichten.

Aanmelden van ideeën

In de komende periode wil de gemeente het dagprogramma verder vormgeven. Verenigingen, instellingen, organisaties en inwoners die willen helpen, kunnen ideeën hiervoor mailen naar opvang@zwartewaterland.nl

Meer weten over de crisisnoodopvang? Kijk op www.zwartewaterland.nl/crisisnoodopvang.