De gemeente Zwartewaterland verwijdert de chillplek bij de Prinsenstraat in Hasselt. Wel moet er elders in Hasselt een nieuwe chillplek komen. “We horen van jongeren dat daaraan behoefte is”, zegt  wethouder Jan van der Poel. “Daarom roepen we alle inwoners van Hasselt op: denk met de jongeren mee over een geschikte plek en invulling voor een chillplek.”

Ruim een jaar geleden startte de pilot met een chillplek bij de Prinsenstraat. De pilot is inmiddels afgelopen en de gemeente heeft deze nu geëvalueerd. In een enquête konden omwonenden aangeven hoe zij de pilotperiode hebben ervaren. Ook werden de jongeren gehoord over hun ervaringen en behoeften. Verder betrok de gemeente de verschillende reacties over de pilotperiode op Facebook bij de evaluatie.

Werkzaamheden combineren

Uit alle reacties concludeert de gemeente dat de pilotperiode niet heeft opgeleverd wat vooraf was gehoopt. Het merendeel van de inwoners ziet deze chillplek graag verdwijnen. Over een aantal weken start de sloop van het gebouw Linksaf. Rond dezelfde periode wordt het hokje weggehaald. Eind april/begin mei begint de aanleg van de pumptrackbaan. “Zo willen we de werkzaamheden graag efficiënt combineren en de overlast voor de omwonenden zo veel mogelijk beperken”, zegt Van der Poel. 

Uit de evaluatie blijkt ook dat inwoners vinden dat jongeren wel een plek moeten hebben waar zij kunnen chillen. Jongeren geven zelf ook aan dat zij hier behoefte aan hebben. Zij kijken daarom graag naar een andere plek in Hasselt. Het jongerenwerk gaat nu actief met jongeren in gesprek om te kijken waar behoeften liggen.

Verantwoordelijkheid van ons allemaal

De wethouder doet echter ook een beroep op ouders en andere inwoners. “Denk met ons mee. Het gaat om onze jongeren en daar hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor. Weet je een goede plek? Of heb je ideeën voor een goede invulling van de chillplek? Neem vooral contact met ons op! Stuur een mail naar jongerenwerk@zwartewaterland.nl.