Met behulp van veel vrijwilligers hebben vluchtelingen uit Oekraïne al een aantal maanden een tijdelijk thuis in Genemuiden en Hasselt. Met de vakantieperiode in het vooruitzicht zijn extra vrijwilligers op deze noodopvanglocaties nu meer dan ooit nodig. "Als vrijwilliger kun je echt van betekenis zijn", benadrukt Mirjan Riezebos, één van de coördinatoren van de noodopvang.

Bewoners tijdens één van de activiteiten

In Zwartewaterland zijn tijdelijke noodopvanglocaties gemaakt aan de Kamperzeedijk en aan de Hanzeweg in Hasselt. Hier wonen al enige tijd een groot aantal inwoners uit Oekraïne. Veel vrijwilligers helpen op deze locaties bij de opvang van vluchtelingen. Zij hebben zich volop ingezet. Maar door de vakantieperiode is niet iedereen de komende tijd beschikbaar.

Daarom zijn de organisatoren van de noodopvang op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het gaat om gastvrouwen en gastheren voor beide locaties. En om buddy’s en hosts voor Hasselt. “Als gastvrouw of gastheer ben je het eerste aanspreekpunt van de bewoners", vertelt Riezebos. "Deze vrijwilligers helpen bij vragen van de bewoners. Maar ook door even een praatje te maken of een kop koffie of thee met de bewoners te drinken."

Heel waardevol

Die rol hebben gastvrouwen en gastheren ook in Hasselt, vertelt coördinator Jan van Dijk. “Verder hebben we buddy’s die de bewoners helpen om bepaalde zaken te regelen. Een host zit bij ons aan de balie om te helpen met vragen.” Op allebei de locaties werken de vrijwilligers in verschillende diensten. Vier diensten tussen 07.30 en 22.00 uur op de locatie in Westererf. En drie diensten tussen 08.00 en 18.00 uur in Hasselt.

Riezebos is zelf vanaf het begin als vrijwilliger betrokken bij de opvang aan de Westererf. "Het contact met de bewoners is heel waardevol", vertelt ze. "In hele kleine dingen kun je echt van betekenis voor ze zijn."

Goede begeleiding

Ze hoopt dat snel nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. "Als je hart hebt voor vrijwilligerswerk, dan roepen we je vooral op om te komen helpen." Nieuwe vrijwilligers lopen mee met de ervaren gastheren en gastvrouwen. Riezebos: "Er is dus altijd wel iemand om je te helpen." Ook voor nieuwe vrijwilligers in Hasselt is er goede begeleiding. Van Dijk: “We geven nieuwe vrijwilligers eerst een rondleiding. Daarna kijken we samen welke rol het beste bij iemand past. Zodat iedereen doet wat hij goed kan. Door zo te werken, loopt tot nog toe alles perfect.”

Van Dijk hoopt ook voor de noodopvang in Hasselt op extra vrijwilligers. “Je moet er een warm hart voor hebben”, vertelt hij. “Je kunt dan energie steken in mensen die verdrietige dingen hebben meegemaakt.”

Aanmelden

Mensen die als vrijwilliger willen helpen in Hasselt, kunnen zich aanmelden op de website Hartvanhasselt.nl(externe link). Nieuwe vrijwilligers voor de locatie Westererf kunnen bellen naar 06-51420511.