Groep 8 van CBS Het Anker bracht maandag 14 juni een bezoek aan het gemeentehuis. Daar spraken zij met burgemeester Bilder over het instellen van een kinder- of jeugdgemeenteraad. ‘1 januari is een mooie streefdatum voor de start van een Kinderraad’, aldus Bilder.

Op deze foto staan de leerlingen van CBS Het Anker en de burgemeester voor het gemeentehuis
De leerlingen van groep 8 van CBS Het Anker en de burgemeester voor het gemeentehuis

In november, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, waren de kinderen druk met het oprichten van hun eigen politieke partij. Toen kwam de vraag waarom Zwartewaterland geen kinderraad heeft. Die vraag stelden zij vervolgens in officiële brieven aan de burgemeester. In april werden deze brieven besproken in de gemeenteraad. Vanuit verschillende partijen kwamen enthousiaste reacties.

Politieke betrokkenheid is goed

De burgemeester nodigde de kinderen vervolgens uit om in gesprek te gaan en hun ideeën toe te lichten. Afgelopen maandag was het zover. ‘Ik vind het een mooi initiatief en het is hartstikke goed dat kinderen op zo’n jonge leeftijd politieke betrokkenheid tonen’, zei de burgemeester.

Daaruit volgde de afspraak dat de klas met een concreet voorstel voor een kinder- of jongerenraad komt. De burgemeester zegde toe om dit voorstel vervolgens met de gemeenteraad te bespreken. ‘1 januari is een mooie streefdatum voor de start van een Kinderraad’, aldus Bilder.

Tevreden over gemeenteraad

Tot slot vroeg de burgemeester of de kinderen tevreden zijn over de gemeenteraad. Daarop was het antwoord volmondig ‘ja’. ‘Want we worden serieus genomen en er komt reactie op onze brieven’, aldus de kinderen.