Home > Inwoners > Nieuws en persberichten > Wees alert voor woninginbrekers

Wees alert voor woninginbrekers

Dit item is verlopen op 14-01-2019.

Politie en gemeente waarschuwen voor toename woninginbraken

In de maand november en december heeft de politie drie aangiftes van woninginbraken ontvangen, twee van poging tot inbraak en twee van diefstal uit woning (zonder braak). Dit is meer dan gebruikelijk. De inbraken hebben in  alle drie de kernen plaatsgevonden. De donkere periode van het jaar staat bekend als periode waarin het aantal inbraken toeneemt. Politie en gemeente vragen inwoners daarom om alert te zijn.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van woninginbraak

U kunt zelf veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer van woninginbraak wordt:

• Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  • Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  • Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
  • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Diefstal vanuit schuurtjes e.d.

In Genemuiden hebben de afgelopen maand meerdere diefstallen uit schuurtjes plaatsgevonden. Hierbij zijn diverse gereedschappen buit gemaakt. Let er daarom ook op dat schuren, tuinhuisjes en garages goed worden afgesloten.

Wees alert op babbeltrucs

Het gebeurt in onze gemeente niet heel vaak, maar af en toe worden we ook in ons  gebied geconfronteerd met meldingen over personen die via een zogenoemde babbeltruc de woning proberen in te sluipen. Onbekenden bellen dan aan en proberen door middel van een smoesje, bijvoorbeeld door te vragen of ze mogen bellen, uw huis binnen te komen. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en laat onbekenden niet zomaar binnen.

Verdacht gedrag? Bel 112!

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.

Hasselt, 14 december 2018