Home > Inwoners > Nieuws en persberichten > Schilderij uit Hasselt naar tentoonstelling in Mechelen

Schilderij uit Hasselt naar tentoonstelling in Mechelen

RSS
Dit item is verlopen op 17-04-2018.

Een speciale transportfirma heeft gisteren het in 1657 gemaakte schilderij van de Hasselter kunstenaar Nicolaes van Galen verhuist naar Mechelen. De komende maanden is het schilderij daar te zien op een grote tentoonstelling over rechtspraak in Museum Hof van Busleyden.

Het schilderij 'Het Oordeel van Graaf Willem de Goede' is het pronkstuk van de trouwzaal op de eerste verdieping van het Oude Stadhuis in Hasselt. Gezien de grote afmetingen van het werk, van ruim 2 bij 2 meter, was het nog een uitdaging om het schilderij heelhuids naar de benedenverdieping te krijgen. Het gebouw beschikt namelijk niet over een lift. Eenmaal van de muur kon het schilderij, natuurlijk ter bescherming goed ingepakt, toch nog relatief eenvoudig via de balustrade naar beneden worden gelaten.

Tentoonstelling

Maandagavond is het schilderij in het museum in Mechelen aangekomen, waar het eind deze week zijn plek zal krijgen in de tentoonstellingszaal. Het zal daar van 23 maart t/m 24 juni te zien zijn op de tentoonstelling ‘Roep om rechtvaardigheid: kunst en rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden’. Het is de eerste tentoonstelling van het gloednieuwe museum Hof van Busleyden in Mechelen.

Voorbeeldfunctie

Wat betreft de voorstelling past het schilderij uit Hasselt naadloos binnen het thema van de tentoonstelling. Het schilderij toont namelijk een man die er op wacht om te worden onthoofd door het zwaard van een beul. Het is een scene uit het leven van de Hollandse graaf Willem III, ook wel Willem de Goede genoemd. Hij laat zijn oneerlijke baluw of gerechtsdienaar onthoofden, nadat deze onterecht een koe van een arme boer had gestolen. Het werk is destijds in opdracht van het stadsbestuur van Hasselt geschilderd voor de raadzaal van het Oude Stadhuis. Het moest de bestuurders van de stad Hasselt er aan helpen herinneren dat ze altijd rechtvaardig moesten oordelen.

Kopie voor kale muur

Inmiddels hangt op de lege plek in het Oude Stadhuis in Hasselt tijdelijk een kopie van het werk. Bezoekers van het Oude Stadhuis, dat vanaf 1 april zijn deuren weer opent voor publiek, kunnen zo toch een goede indruk krijgen van het schilderij. En zo kijken de gebruikers van de trouwzaal tijdens trouwpartijen of vergaderingen niet tegen een lelijke kale muur aan de komende maanden.   

Promotie in Vlaanderen

De gemeente Zwartewaterland hoopt door het uitlenen het schilderij aan de tentoonstelling Vlaamse toeristen te interesseren voor het Nederlandse Hasselt. De negen samenwerkende Hanzesteden in Overijssel en Gelderland, waar Hasselt  er één van is, willen zich de komende jaren meer op de Vlaamse toeristenmarkt richten. De tentoonstelling in Mechelen biedt een mooie kans om via het uitgeleende schilderij de Hanzestad Hasselt onder de aandacht te brengen bij de Vlaamse cultuurtoerist. En daarbij heeft Hasselt dan ook nog eens als extra troefkaart zijn naam mee. De overeenkomst in naam met het bekendere Belgische Hasselt kan nieuwsgierige Vlaamse toeristen misschien verleiden om eens een bezoek aan de gelijknamige Hanzestad in Overijssel te brengen. 

Hasselt, 6 maart 2018