Home > Inwoners > Nieuws en persberichten > GGD organiseert Suïcidepreventietraining Gatekeeper

GGD organiseert Suïcidepreventietraining Gatekeeper

RSS
Dit item is verlopen op 26-02-2019.

Op donderdag 14 februari 2019 organiseert GGD IJsselland in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland een zogenaamde gatekeeperstraining suïcidepreventie. De training is bedoeld voor mensen die vanuit hun professie of vanuit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk mogelijk geconfronteerd kunnen worden met signalen die kunnen wijzen op suïcideverlangens. In de training leer je in een dagdeel deze signalen herkennen en leer je hoe je hier vervolgens mee om kunt gaan.

Inhoud training

In je werk, maar ook privé ontmoet je wel eens mensen die het moeilijk hebben op het gebied van wonen, school, werk, relaties, gezondheid. Soms voelt het leven voor hen zo zwaar, dat deze personen depressieve en zelfs suïcidale gedachten kunnen hebben. Uit onderzoek weten we dat praten over zelfmoord(gedachten) oplucht en ruimte biedt om andere oplossingen en (professionele) hulp te zoeken. Met een open en eerlijke vraag kun jij het verschil maken; de vraag van je leven.  Gatekeepers zijn mensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met suïcidale gedachten naar professionele hulp. 

De ‘Suïcidepreventietraining Gatekeeper’ is een vaardigheidstraining. Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen: 

  • Bespreking van ervaringen met en de houding ten opzichte van suïcide
  • Het oefenen van vaardigheden van de deelnemers
  • Kennisoverdracht van de trainers over het suïcidale proces en risicoverhogende en beschermende factoren
  • Bespreking van verwijsmogelijkheden en de hierbij behorende aandachtspunten

Locatie en tijd

De training wordt gegeven op 14 februari 2019 van 13:00 tot 17:00 uur in het gemeentehuis in Hasselt. 

Aanmelden

Aan de training kunnen 14 personen deelnemen. Er zijn inmiddels 10 aanmeldingen dus er zijn nog vier plekken beschikbaar. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op  met de heer J. Romkes via j.romkes@zwartewaterland.nl 

Hasselt, 5 februari 2019