Home > Inwoners > Nieuws en persberichten > Fototentoonstelling 75 Jaar Vrijheid in gemeentehuis Zwartewaterland

Fototentoonstelling 75 Jaar Vrijheid in gemeentehuis Zwartewaterland

Vanaf maandag 2 december 2019 is er in de entreehal van het gemeentehuis in Hasselt een bijzondere fototentoonstelling te zien in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Meer dan 300 leerlingen van de basisscholen in Zwartewaterland hebben verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op eigentijdse manier uitgebeeld.
Samen met leden van fotoclub Positief uit Hasselt hebben de leerlingen oorlogsverhalen ‘vertaald’ in beelden van nu. De verhalen gaan over diverse onderwerpen, zoals het verstoppen van onderduikers, dwangarbied en deportatie, het inleveren van radio’s, de bevrijding door de Canadezen en de melkstaking aan de Kamperzeedijk. Burgemeester Bilder verleende zijn medewerking aan een foto die de bevrijding in Zwartsluis opnieuw tot leven bracht.

Oorlogsverhalen in beelden van nu

De tentoonstelling bestaat uit banners waarop de foto’s zijn gecombineerd met de verhalen waarop ze zijn gebaseerd. Gezamenlijk vertellen ze een aantal opmerkelijke episodes uit de oorlogstijd in Zwartewaterland, gezien door de ogen van de leerlingen van nu. Ter ondersteuning van de foto’s toont de Werkgroep Archeologie Zwartewaterland een Duitse helm en een geweer uit de Tweede Wereldoorlog. Beide voorwerpen zijn enige jaren uit de stadsgracht van Hasselt opgediept. De verhalen en foto’s zijn ook gebundeld in een boekje, dat tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar is voor 15 euro bij de receptie in het gemeentehuis.

Cultuureducatie

Het project ‘Oorlogsverhalen in beelden van nu’ maakt deel uit van het cultuureducatieprogramma in het schooljaar 2019/20 van de gemeente Zwartewaterland. Alle zestien basisscholen in de gemeente nemen deel aan dit programma, met een breed scala aan culturele lessen.

75 Jaar Vrijheid

Het educatieproject met de basisscholen is één van de eerste activiteiten in Zwartewaterland rondom de herdenking van 75 Jaar Vrijheid. Volgend jaar zal er door diverse organisaties in de gemeente aandacht worden geschonken aan dit jubileum van de bevrijding van Nederland.

Openingstijden tentoonstelling

De komende maanden reist de tentoonstelling langs de basisscholen in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Van 2 december 2019 t/m 3 januari 2020 is de tentoonstelling tijdens kantooruren voor iedereen te bewonderen in het gemeentehuis van Zwartewaterland.

Hasselt, 28 november 2019