Home > Inwoners > Nieuws en persberichten > Burgemeester onthult gerestaureerde Buismanbank in Zwartsluis

Burgemeester onthult gerestaureerde Buismanbank in Zwartsluis

De ‘Buismanbank’ is in oude luister en hersteld. Het gemeentelijk monument, ter herinnering aan de directeur van de bekende Buisman-fabriek is op donderdag 5 september teuggeplaatst op de vertrouwde locatie aan de Rondweg in Zwartsluis. Het meubel is gerestaureerd door de Opleidings Vereniging Genemuiden (OVG) in opdracht van gemeente Zwartewaterland. Met een laatste handeling van burgemeester Bilder wordt het monument in oude luister hersteld.

De Buismanbank is monument ter nagedachtenis aan Herman Buisman die overleed in 1941. Herman was wethouder in Zwartsluis en samen met zijn broer Roelof voerde hij de directie van Buismans koffiestroopfabrieken. Toenmalig burgemeester De Koning van Zwartsluis zegt bij de begrafenis van Buisman toe dat er een monument, een herdenkingsplek voor Buisman komt. Architect Frits Johan Gouwetor, ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Buismanfabriek en de directeursvilla van Herman Buisman, kreeg opdracht voor het ontwerp. De Amsterdamse beeldhouwer Gerrit Jan van der Veen maakte het monument.

Terug naar de plek van weleer

De bank met natuurstenen zuil kregen een plek bij de afslag naar de Havendijk en de hoek Nieuweweg. De onthulling van de herdenkingsplek in december 1941 gebeurde onder een grote belangstelling. In de jaren ’50 werd de bank verplaatst naar het Rusthuis bij de Hervormde Kerk. Na een grondige restauratie in de jaren ’90 kreeg het monument een plek onder de grote plataan bij het drinkwaterdepot bij de rondweg, vlakbij de oorspronkelijke locatie uit 1941. Daar is hij in maart 2018 weggehaald om opnieuw te worden gerestaureerd.

Zwartsluis heeft herdenkingsplek terug

“Zwartsluis en de gemeente Zwartewaterland kunnen trots zijn op dit monument”, zegt burgemeester Bilder. “Met de restauratie en de terugplaatsing heeft Zwartsluis haar herdenkingsplek terug. Want Buisman heeft veel betekent voor Zwartsluis. Aan dit bedrijf hebben we een aantal prachtige gebouwen en kunstwerken te danken. Ook hun ondersteuning op diverse gebieden van maatschappelijke en culturele aard hebben het leven in Zwartsluis voor velen veraangenaamd.”

Hasselt, 5 september 2019