BOOOST! komt voort uit het Zwartewaterlandse Sport- en Beweegakkoord, waarin gemeente, sportaanbieders en maatschappelijke partners eerder al afspraken maakten voor een leven lang sporten. Om specifiek te zijn: verengingen en de gemeente bedachten BOOOST! binnen de pijler Vitale en Veilige Sport- en Beweegaanbieders, waarin fijn en veilig sporten, voldoende vrijwilligers en een solide financiële basis centraal staan. ‘Met BOOOST! gaan we dus verder op de weg die we vorig jaar zijn ingeslagen met het Sport- en Beweegakkoord’, vat wethouder Gerrit Knol kort samen.

De bestuurders van de verenigingen staan vandaag de dag voor grote uitdagingen. ‘Hoe komen er meer vrijwilligers? Wat is er nodig om de sportvereniging te doen groeien? Hoe zorg je ervoor dat alle leden zorgeloos en met plezier kunnen sporten en bewegen?’, somt de wethouder op. ‘Die vragen leven bij clubs door heel Nederland.’

Drie sprekers

Volgens Berend Rubingh moeten we terug naar de basis van de vereniging. Naar een aantal enthousiastelingen die opstonden en zeiden: jongens we gaan er samen wat leuks van maken! Rubingh, van oorsprong gymleraar, is oprichter van Instituut Sportmanagement en Back2Basics, een organisatie die sportverenigingen adviseert over verander- en ontwikkelprocessen. 

Daarbij is het belangrijk dat de leden zich weer eigenaar voelen van de club, aldus Rubingh. Zo wordt het vanzelfsprekend dat de leden samen iets voor de vereniging doen. Het gaat daarbij ook om hoe mensen met elkaar omgaan. Over hoe vrijwilligers zich veilig voelen. Over samenwerken aan een krachtige en veilige sportomgeving. 

Naast Rubingh zijn er op de online informatieavond nog twee sprekers. Wethouder Knol vertelt over het ontstaan en buurtsportcoach Daphne Best over de inhoud van BOOOST!

Drie thema’s

De online informatieavond is dus de aftrap van het project BOOOST!, dat bestuurders van de sportverenigingen ondersteunt met beleid maken en uitvoeren. Tijdens het project werken de verenigingen 6 tot 8 weken aan één thema. In totaal zijn er drie thema’s: de basis van de vereniging, een veilig sportklimaat en de vrijwilliger. Tijdens de werksessies worden de behoeften van de clubs gepeild en daarop kan vervolgens worden ingespeeld. De verenigingen krijgen handige tools om mee aan de slag te gaan. ‘Dit project biedt een mooie kans om extra in te zetten op de verbinding tussen verenigen’, aldus Knol. ‘Dat kan ook op lange termijn een positieve invloed hebben.’

Aanmelden informatieavond

De online informatieavond is op woensdag 26 mei en start om 19.30 uur. Aanmelden kan hier.