Horecaondernemers hoeven in 2020 geen precariobelasting te betalen voor hun terras. Wethouder Slingerland: “De horeca heeft het heel zwaar. Vanwege coronamaatregelen waren en zijn ze gedwongen om hun deuren te sluiten. Met het kwijtschelden van de precariobelasting willen we de sector graag tegemoet komen. Het college vindt het belangrijk om als gemeente in deze onzekere tijden ondernemers, organisaties, instellingen en inwoners waar mogelijk te ondersteunen.”

Het seizoen voor terrassen loopt van maart tot en met september. Deze terrassen staan op openbare grond en normaal gesproken betalen  ondernemers hiervoor belasting. Vanwege corona waren alle horecagelegenheden inclusief de terrassen gesloten van 15 maart tot 1 juni. Vanaf 14 oktober zitten de deuren opnieuw dicht. Hierdoor zijn de inkomsten van de horeca sterk teruggelopen. Genoeg reden om te besluiten geen precariobelasting te heffen over de terrassen.

75% precariobelasting voor overige objecten zoals gevelreclame

Niet alleen de horeca maar ook de winkeliers zijn getroffen door de coronamaatregelen. Maarten Slingerland: “We willen ook graag de winkeliers tegemoet komen. Zij hebben in de periode van 15 maart tot 1 juni niet of beperkt hun reclamevoorwerpen uit kunnen stallen. En ook de reclame-uitingen voor- op of aan de gevel hebben in deze periode minder effect gehad. Het college heeft dan ook besloten om voor deze objecten een 75 % precariobelasting op te leggen.”