Home > Hasselt > Hasselt - vroeger

Hasselt - vroeger

Vestigingsplaats

Hasselt was in het prille begin niet meer dan een zandophoging aan de rivier. De open verbinding met zee maakte de plek aantrekkelijk als vestigingsplaats. Hasselt dankt haar naam naar alle waarschijnlijkheid aan de vele hazelaars die er groeiden. Rond 1252 ontving het stadsrechten en trad toe tot de kring van Hanzesteden.

Zeewering

Als bescherming tegen het wassende water werd de enige gemetselde zeewering in Nederland aangelegd, de Stenendijk, met een lengte van 1000 meter. Deze zeewering is één van de 70 monumenten die het stadje rijk is. De andere monumenten zijn Industrie- en poldermolen De Zwaluw, het Oude Stadhuis, de Grote of Stephanuskerk, de kalkovens, het Diamantenbolwerk, het armen- en wezenhuis, de vis- of waterpoort, de schildhoudende leeuw, de grachten, 2 pakhuizen en 60 woonhuizen.

Monumenten

Deze monumenten zijn de zichtbare getuigen van het verleden. Ze laten de continuïteit, maar ook de complexiteit van de geschiedenis zien, ze geven een identiteit aan een plek en verbinden ons met die plek. Ze leren ons over het verleden en het heden, en vormen tegelijkertijd een inspiratiebron voor de toekomst.

Foto B. Seinen