In mei 2021 starten, in opdracht van de gemeente Zwartewaterland, Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) en bouwbedrijf Kijk in de Vegte met de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van gemeente Zwartewaterland, de Historische vereniging Hasselt en Stichting Archeologie Zwartewaterland in vervulling. Op deze manier blijven de restanten van de Veerpoort voor de toekomst zichtbaar,” aldus wethouder Harrie Rietman.

OVG biedt leerwerktrajecten aan in de omgeving. De leerlingen kunnen bij de bouw van de Veerpoort de benodigde werkervaring opdoen. Bouwbedrijf Kijk in de Vegte brengt de gewenste ervaring in. “Dit project biedt unieke mogelijkheden voor leerlingen om ervaring met metselwerk in niet alledaagse vormen op te doen: aansluitingen aan historisch metselwerk, overkragingen van rond naar veelhoekig en twee grote poortbogen. Werk om na voltooiing trots op te kunnen zijn!”, zegt wethouder Harrie Rietman enthousiast.

Fundering Veerpoort in 2016 opgegraven

In de Middeleeuwen was de stad Hasselt volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions. Deze muur moest de burgers van de stad beschermen tegen de vijandige aanvallen. In de muur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg) en Enkpoort (Ridderstraat).Ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden van de Kaai is in 2016 gegraven naar restanten van de Veerpoort en fundamenten van de stadsmuur. De blootgelegde fundamenten van twee ronde torens met daartussen een doorgang, dateren uit de veertiende eeuw. De Veerpoort is in 1828 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe poort. Voor de nieuwe poort, meer een groot inrijhek, zijn waarschijnlijk deels stenen van de afgebroken poort gebruikt.

Poortfunctie blijft bewaard

In 2016 heeft een grote groep betrokkenen en geïnteresseerden zich gebogen over de vraag hoe de over . Op basis van de gesprekken is in 2017 een voorlopig ontwerp gemaakt. Wethouder Harrie Rietman: “Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de poortfunctie behouden bleef. In een eerder ontwerp waren de torens niet afgewerkt en hadden ze een ruïnevorm. Omdat een ruïnevorm veel onderhoud vergt, is in het definitieve ontwerp, in overleg met betrokken, gekozen om de poort plat af te ronden.”  

Foto stadscentrum van Hasselt met nieuwe Veerpoort