De tijdelijke testlocaties in Genemuiden en Staphorst sluiten per 27 april. “Het testbeleid is per 11 april aangepast en zelftesten is de norm geworden. Daardoor gaan we minder testen uitvoeren,” licht Bart Goldsteen (Projectleider testen GGD IJsselland) toe. Voor sommige mensen, zoals zorgmedewerkers en kwetsbaren, is het advies om nog wel een PCR-test bij de GGD te doen. Dat kan bij één van de andere testlocaties die open blijven in regio IJsselland.

Zelftesten blijft belangrijk

Voor het testen bij klachten komt de verantwoordelijkheid meer bij mensen zelf te liggen. Vanaf 11 april hoef je na een positieve zelftest geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD. De zelftest is een betrouwbaar en snel middel. Zelftesten is en blijft belangrijk, benadrukken ook de wethouders Gerrit Knol van de gemeente Zwartewaterland en Alwin Mussche van de gemeente Staphorst. De testbereidheid in beide gemeenten was groot. Wethouder Gerrit Knol: “Daaruit blijkt dat onze inwoners hun verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden van het virus. En daarmee verdienen zij een groot compliment. Helaas is het virus niet definitief verslagen en maakt het nog steeds mensen ziek. In sommige gevallen zelfs ernstig ziek. Daarom roep ik inwoners op om bij klachten zelftests te doen.”

Inwoners van Zwartewaterland kunnen zelftests gratis afhalen op een aantal locaties. Aan de balie van het gemeentehuis en bij de bibliotheken in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden. Specifieke doelgroepen kunnen hiervoor ook terecht bij de Voedselbank en Vluchtelingenwerk. Ook bij de balie in het gemeentehuis in Staphorst kunnen inwoners gratis zelftesten afhalen.

Testen bij de GGD

Voor sommige mensen is het advies om direct PCR-test te doen bij de GGD, zoals zorgmedewerkers, kwetsbare mensen, hun mantelzorgers en mensen die geen zelftest willen of kunnen doen. Voor hen blijft het mogelijk om een test bij de GGD te laten doen. Ook blijft de GGD-test beschikbaar voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben om bijvoorbeeld te kunnen reizen.

Laten testen

Wil je je laten testen bij GGD IJsselland? Dan kun je snel en makkelijk een afspraak maken via coronatest.nl.